Naša suradnica Lidija Osmak s bloga Gurmanka ovaj nam vikend sladi sjajnim mini kolačima od limuna.
Sastojci
Podloga
- 130 g mljevenih keksa
- 70 g otopljenog maslaca
Lemon curd
- 4 žumanjka
- 200 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 100 ml soka od limuna
Krema
- 1 vrećica želatine
- 100 ml slatkog vrhnja
- 400 ml jogurta
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žlica soka od limuna
Šaum
- 4 g želatine+2 žlice hladne vode
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- 1 žlica arome vanilije
Priprema
Podloga
Mljevene kekse prelijte rastopljenim maslacem, u svaku čašicu utisnite 1 žlicu smjese i stavite u hladnjak da se podloga stisne. Ako nemate silikonske kalupe iz kojih se desert lako vadi slobodno ga složite u čaše, tako će vam biti efektnije i lakše.
Lemon curd
Žumanjke i šećer dobro promiješajte te dobivenoj smjesi dodajte ostale sastojke i kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne te je ostavite da se ohladi.
Krema
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
Jogurt, sir, šećer, aromu vanilije i sok od limuna miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Želatinu sada ugrijte i dodajte u smjesu sira i jogurta te dobro promiješajte, a na samom kraju lagano špatulom umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
Preko keksa nanesite ravnomjerno kremu i ostavite kolačiće u hladnjaku da se stisnu te drugi dan nanesite preko kreme limun curd.
Šaum
Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite je da nabubri.
Bjelanjke i šećer miješajte na pari dok se šećer ne otopi (70°), pa dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
Smjesu zatim dobro izradite mikserom dok ne dobijete čvrsti i sjajni šaum (nekih 7 minuta).
Okrugli nastavak stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite šaum na sloj limun curda te ga malo ugrijte slastičarskim plamenikom ili na kratko stavite blizu roštilja u pećnici da vrhovi kolačića malo potamne.
Servirajte ih ohlađene!
Fotografija: Gurmanka