S bloga Pregacha autorice Irene Gavran stiže nam recept za odličan cheesecake od maka.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Podloga
- 250 g mljevenog keksa
- 2 vanilin šećera
- 125 g otopljenog maslaca
Krema od maka
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g griza
- 200 g mljevenog maka
- 50 g maslaca
- 2 bjelanjaka
Krema od sira
- 600 g krem sira
- 50 g šećera (ili više ako želite slađe)
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- sok pola naranče, limuna ili limete
- 2 žlice gustina
Priprema
Krema od maka
Stavite kuhati mlijeko i šećere. Kad provrije, dodajte griz i miješajte da se malo skuha. Dodajte mak i miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Na kraju umiješajte maslac dok se ne otopi. Kremu ostavite da se hladi.
Kad se ohladila, dodajte 2 bjelanjaka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu, mazivu smjesu. Nakon što pripremite podlogu, smjesu istresite pažljivo na podlogu i lagano poravnajte (najlakše je mokrom žlicom).
Pećnicu upalite na 170 stupnjeva. Kalup promjera 26 namastite.
Podloga
Mljeveni keks i šećer pomiješajte, pa dodajte otopljeni maslac. Sjedinite smjesu, tako da keks bude obložen maslacem. Istresite smjesu u pripremljeni kalup i dobro utisnite i poravnajte.
Krema od sira
Miksajte sve sastojke dok se smjesa ne ujednači. Istresite ju preko kreme od maka. Pecite sat vremena, a nakon pečenje ugasite pećnicu i ostavite tortu još oko 20 minuta u malo otvorenoj pećnici.
Na kraju izvadite i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa u hladnjaku.
Ukrasite po želji.
Fotografije: Pregacha