Neizostavna slastica uz kavu ili čaj u Turskoj je svakako lokum, o čijem nastanku postoji više priča.
Lokum (rahat lokum) je poznata turska slastica koja je zapravo mješavina vode, šećera, škrobnog brašna i aroma. U lokum se mogu dodati sjeckani pistaciji, datulje, lješnjaci ili orasi, a može se aromatizirati ružinom ili narančinom vodicom, ili limunom. Pakira se u kutije, izrezan na kockice posute šećerom u prahu kako se ne bi međusobno lijepile.
Vrijeme nastanka nije sasvim utvrđeno pa tako neki tvrde da su ga osmislili Babilonci, 2000 godina prije naše ere, dok drugi nastanak pripisuju turskom slastičaru Bekiru Affendiju, koji je 1777. započeo vlastiti posao te u svojoj slastičarnici nazvanoj Haci Bekir osmislio slasticu u izdanju u kakvom danas poznajemo rahat lokum. Slava ove slastice s godinama je rasla pa se tako rad njegove slastičarnice nastavio te je ona i dan danas otvorena, a vodi ju peta generacija njegove obitelji.
Tradicionalno se rahat lokum servira uz šalicu ukusne crne kave.
Fotografije: Kate Bošković