Sjećate li se priče o mom propalom kolaču koji je u mojoj obitelji doživio veliki uspjeh? Ovaj smo put imali više sreće što se konačnog izgleda kolača tiče, a okus je srećom ostao jednako neodoljiv pa su londoneri i u uspješnoj verziji osvojili svih.
Sastojci
Tijesto
- 200 g maslaca
- 300 g brašna
- 110 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- korica limuna
Nadjev
- 4 bjelanjka
- 300 grama šećera
- 2 vanilin šećer
- malo soka od limuna
- naribana korica limuna
I još
- marmelada od marelice
- oko 250 g rezanih, očišćenih badema
Priprema
Hladni maslac izmiješajte s brašnom dok ne dobijete smjesu izgledom nalik na pijesak (ovaj dio možete skratiti miješajući maslac i brašno u multipraktiku). Zatim im dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu od limuna. Tijesto oblikujte u plosnati disk i ostavite oko dva do tri sata u hladnjaku (ili pola sata u zamrzivaču).
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga tanko razvaljajte na veličinu velikog lima za pečenje pa ga prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite lim u pećnicu i pecite oko 10-15 minuta (ovisno o jačini same pećnice) kako bi se tijesto gotovo u cijelosti ispeklo.
Kada tijesto dobije finu zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice te smanjite temperaturu pećnice na 120 stupnjeva s ventilatorom.
Dok se pećnica hladi, premažite ravnomjerno premažite tijesto marmeladom od marelice.
Zatim miješajući mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa u njega postepeno dodajte sok od limuna, šećer i vanilin šećer. U čvrsti snijeg zatim dodajte i malo naribane korice limuna. Gotovi nadjev ravnomjerno nanesite preko marmelade od marelica, pospite narezanim bademima te stavite peći oko 70-90 minuta odnosno dok se bjelanjci sasvim ne osuše.
Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač narežite na duguljaste komade i servirajte.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]