Iako na našem portalu već imamo objavljen recept za londonere, novu smo godinu odlučili započeti drugom verzijom istog kolača – ovaj put radimo ih po receptu Alice Bjeli Duduković.
Sastojci
Tijesto
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja (12% m.m.)
- 150 g maslaca sobne temperature
- 6 g praška za pecivo
- 300 g glatkog brašna
Nadjev
- 150 g džema od marelice
- 3 bjelanjka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
Priprema
Tijesto
Pjenasto umutiti žumanjke i šećer, dodati kiselo vrhnje i maslac te umutiti u jednoličnu smjesu. Prosijati brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesiti tijesto. Tijesto odmah razviti na pobrašnjenoj podlozi, na veličinu pekača 40 x 25 cm i prebaciti ga u pekač.
Tijesto zapeći 7 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
Nadjev
Zapečeno tijesto premazati džemom od marelica, a na to staviti čvrsto umućen snijeg od bjelanjaka i šećera u koji se lagano umiješaju orasi. Ispeći kolač do kraja, još nekih 20 minuta. Provjeriti čačkalicom je li kolač pečen i ako je, izvaditi ga, prohladiti i posuti šećerom u prahu.
Narezati na štangice i poslužiti.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]