Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes s nama dijeli recept za londonske štanglice koje će se svakako lijepo uklopiti na vaš blagdanski pladanj.
Sastojci
Tijesto
- 6 žumanjaka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 120 g maslaca
- ribana korica limuna
- 200 g oštrog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo (5 g)
Premaz
- 6-7 punih žlica marmelade od marelica
Fil
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g mljevenih + 50 g sjeckanih oraha
- 1 žličica cimeta
Priprema
Tijesto
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer i sol pa mikserom izmiksajte. Potom dodajte omekšali maslac i ribanu koricu limuna pa još jednom fino pjenasto izmiksajte.
Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i sjedinite mikserom u glatku smjesu. Dobit ćete čvrstu smjesu, gušću od biskvitne, ali mekšu od klasičnog prhkog tijesta koje se mijesi rukom.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 32 × 22 cm i obložite ga papirom za pečenje. Može i manji lim za pečenje (30 × 20 cm) ako želite malo deblje štanglice. Na papir žličicom stavite hrpice tijesta i razvucite smjesu svugdje ravnomjerno uz pomoć noža.
Na kraju prstima lijepo utapkajte i poravnajte. Neće vam se tijesto uopće lijepiti za ruke jer će biti dovoljno masno od maslaca.
Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče oko 10 minuta. Za to vrijeme pripremite fil.
Fil
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa krenite miksati mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Miksajte dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete gust i sjajan snijeg.
Potom dodajte mljevene orahe i cimet pa špatulom lagano izmiješajte pazeći da ne izlomite snijeg.
Kada prođe desetak minuta izvadite tijesto iz pećnice i smanjite je na 160 stupnjeva. Na tijesto stavite 6-7 punih žlica domaće marmelade od marelica i ravnomjerno razmažite. Preko marmelade nanesite snijeg s orasima i špatulom lijepo poravnajte. Odozgo pospite preostalim sjeckanim orasima i blago ih prstima utisnite.
Vratite kolač u pećnicu da se peče još oko 15 – 20 minuta na 160 stupnjeva. Na ovoj temperaturi će se i peći, ali i pomalo i sušiti jer nije visoka temperatura. Kada kolač dobije svijetlosmeđu boju gotovo je.
Kolač ostavite da se prohladi pa ga već mlakog možete rezati na štanglice.
Fotografija: Mystic Cakes