Današnji recept stiže nam s bloga What’s for dessert? čija nas je autorica Tamara zasladila divnom bezglutenskom mađaricom s aronijom.
Sastojci
Kore
- 100 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
- 500 g bezglutenskog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 žlica šećera
- 1 burbon vanilija šećer
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
Krema od vanilije
- 2 pudinga od vanilije
- 6 žlica šećera
- 700 ml mlijeka
- 70 g maslaca
Krema od aronije
- 2 pudinga od vanilije
- 6 žlica šećera
- 700 ml ledenog čaja aronija limun
- 70 g maslaca
Priprema
Kore
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Umiješajte i ostale suhe sastojke (prašak za pecivo, šećer i vanilija šećer) pa napravite hrpicu s udubinom u sredini u koju stavite jaja i kiselo vrhnje. Pomalo miješajte uz pomoć vilice dok ne umiješate sve brašno, a zatim nastavite mijesiti rukama dok se tijesto ne oblikuje u kuglu (po potrebi dodajte još malo brašna da se tijesto ne lijepi). Tijesto oblikujte u valjak i podijelite na 5 jednakih dijelova.
Od papira za pečenje oblikujte šablonu po kojoj ćete valjati tijesto (moja je imala dimenzije 30 x 25 cm). Svaki dio tijesta razvaljajte na zasebnom papiru za pečenje i izbockajte vilicom. Kore pecite jednu po jednu na obrnutoj strani lima zajedno s papirom za pečenje otprilike 8 – 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, ne smiju potamniti.
Pečene kore zajedno s papirom stavite jednu na drugu i pustite da se ohlade. Kad se kore ohlade krenite s pripremom krema.
Krema od vanilije
Pomiješajte puding sa šećerom i razmutite s malo mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U toplo dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
Krema od aronije
Pomiješajte puding sa šećerom i razmutite s malo ledenog čaja, a preostali ledeni čaj zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U toplo dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
Slaganje
Dok su kreme tople, složite mađaricu. Na pladanj stavite jednu koru na koju stavite kremu od vanilije pa koru pa kremu od aronije. Zatim opet kora, krema od vanilije, kora, krema od aronije i posljednja kora. Pokrijte papirom za pečenje pa stavite neki teret (lim za pečenje napunjen vodom, deblju knjigu i slično) i pustite da odstoji pola sata, a zatim odstranite teret i stavite mađaricu u hladnjak preko noći. Režite na manje komade, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Fotografije: What’s for dessert?