Odmah po pronalasku kontaminiranih proizvoda, Barry Callebaut zatvorio je proizvodnju u Weizu te pokrenuo opsežnu istragu kojom je utvrđeno da je lecitin kontaminiran salmonelom stigao iz Mađarske.
Mađarska agencija za sigurnost hrane, Nebih, potvrdila je u srijedu navečer da je isporuka sojinog lecitina iz mađarske tvrtke uzrokovala kontaminaciju salmonelom u čokolatijerskom divu, tvornici Barry Callebaut u Wiezeu, u Belgiji.
Već ranije tog dana, Brussels Times izvijestio je o tomu da je mađarska isporuka bila izvor kontaminacije u tvornici, najvećoj tvornici čokolade na svijetu, a glasnogovornik belgijske Agencije za sigurnost hrane izjavio je kako su mađarske vlasti obaviještene o tome – prenosi dailynewshungary.com.
Iz Nebiha su, odgovarajući na pitanja MTIja rekli kako je istraga u dotičnoj tvrtki otkrila da su uzorci lecitina isporučenog iz zemlje bili kontaminirani salmonelom. Tvrtka je dobrovoljno poduzela potrebne mjere te kontaminirani proizvod nije isporučen niti jednoj drugoj tvrtki.
Svi drugi uzorci iz te tvrtke prolaze kroz strogu kontrolu kako se ova situacija ne bi ponovila.
Izvor: dailynewshungary.com
Fotografija: Barry Callebaut