Iskoristite vrijeme cvatnje lavande i isprobajte ju u ovom laganom i profinjenom tradicionalnom, staroengleskom čajnom kolaču po receptu naše novinarke Ive Lukač.
Sastojci
- 150 g bijele čokolade, nalomljene
- 8 izdanaka lavande s cvjetićima
- 25 g šećera
- 125 g neslanog maslaca, omekšalog
- 2 jaja, pjenasto umućena
- 125 g brašna za dizano tijesto
- 25 g mljevenih badema
- korica jednog limuna
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema
Namastite i obložite dno i duže stranice pravokutnog lima za pečenje kruha zapremnine 500 g s trakama masnog papira. Namastite i papir. U maloj zdjeli otopite čokoladu.
Cvjetiće lavande otkinite sa stabljika i miješajte sa šećerom i maslacem dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. (Stabljike lavande bacite.) Postupno umiješajte jaja. Dodajte malo brašna da spriječite grušanja.
Umiješajte otopljenu čokoladu. Ostatak brašna prosijte nad zdjelom i pažljivo umiješajte, zajedno s mljevenim bademima. Dodajte koricu jednog limuna.
Smjesu iskrenite u lim za pečenje i poravnajte površinu. Pecite 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok tijesto ne nabuja i na dodir ne postane čvrsto. Premjestite na žičanu rešetku da se ohladi. Poslužite bogato posuto šećerom u prahu.
Fotografija: Iva Lukač
[print_link]