Onog trenutka kad smo vidjeli fotografije ovih neodoljivih madeleinesa s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom, odmah smo poželjeli dobiti recept. Strpljivo smo čekali da nam ga Ana Zelić s Ana’s Baking Chronicles pošalje i danas ga konačno dijelimo s vama.
Sastojci
- 2 velika jaja (sobne temperature)
- 130 g smeđeg šećera
- 120 g smeđeg maslaca
- 110 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo (2 grama)
- prstohvat soli
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 200 g kvalitetne bijele čokolade (min. 28% kakaove mase)
- slane kokice
Priprema
U mali lonac stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite.
Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u manju zdjelu i ostavite da se malo ohladi, ali i dalje treba biti rastopljen.
Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane.
U srednje velikoj zdjeli miksajte jaja, ekstrakt vanilije i šećer 5-7 minuta, dok se smjesa ne udvostruči, postane svjetlija, pahuljasta i gusta. Zatim dodajte prethodno prosijane suhe sastojke i nježno izmiješajte kuhačom ili mikserom na najnižoj brzini.
Odvojite par žlica smjese u zdjelicu sa smeđim maslacem, dobro izmiješajte dok se ne sjedini – ne smije biti tragova masnoće. Vratite u ostatak smjese i nježno izmiješajte. Prekrijte smjesu folijom i ostavite da odmori u frižideru 30-40 minuta.
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 175°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Dobro namastite pleh za madeleines kako se ne bi lijepili. Svaki kalup napunite jednom žlicom smjese. Pecite između 10 i 12 minuta. Kad su gotovi, ostavite ih 2 minute u plehu prije nego što ih izvadite na rešetku da se ohlade u potpunosti.
Od ove smjese dobit ćete 24 komada.
Karamelizirana bijela čokolada
U dublji pleh dimenzija 20×30 stavite komadiće bijele čokolade. Izuzetno je važno da bude kvalitetna i da u sebi sadrži minimalno 28% kakaove mase. U zagrijanoj ventilacijskoj pećnici na 120°C, zagrijavajte čokoladu u intervalima od 10 minuta. Nakon svakih 10 minuta, dobro je izmiješajte i razmažite koristeći silikonsku špatulu. Ovaj će proces trajati 60-70 minuta, odnosno dok čokolada ne postane boje poput kikiriki maslaca i osjetite lijepu karamelastu aromu.
Nakon što ste zadovoljni karamelizacijom, rasporedite rastopljenu čokoladu jednako po cijelom plehu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom je spremite u led kako bi se stvrdnula i kako bi je mogli razlomiti na manje komade i spremiti u staklenku.
Za ovaj recept, u dubljoj zdjelici rastopite na pari 100 g. Ohlađene madeleines umočite prvo u čokoladu, a onda pospite kokicama.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles