Petak ćemo zasladiti divnim kolačem od maka i naranče čiji nam recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(kalup za pečenje dužine 26 cm, širine 11 cm)
- 2 bio naranče
- 200 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 jaja (M)
- 200 g grčkog jogurta
- 80 ml maslinovog ulja
- 70 g mljevenog maka
- 100 g šećera u prahu
- malo maslaca za kalup za pečenje
- po želji nekoliko kapi narančaste boje za prehrambene namirnice
- samo kao dekoracija nekoliko osušenih ploški naranče
Priprema
Naranče oprati toplom vodom, posušiti i naribati koricu. Potom ih prepoloviti i nacijediti 70 ml soka. Šećer i narančinu koricu u jednoj posudi dobro pomiješati tako da se šećer ofarba u narančasto i intenzivno na naranče miriše. Ja sam još dodala nekoliko kapi narančaste boje za prehrambne namirnice, ali samo zbog vizualnog efekta, inače nije potrebno.
Pećnicu zagrijati na190°C. Kalup temeljito premazati maslacem.
Brašno, prašak za pecivo i sol prosijati. Šećer kojeg ste aromatizirali narančinom koricom, jaja, jogurt i 50 ml soka od naranče pjenjačom sjediniti te dodati brašnu i sve zajedno pomiješati u glatku masu. Umiješati maslinovo ulje. Sam postupak mješanja neka bude što kraći jer gotovi kolač bude više žilav nego prhak ako se predugo miješa.
Polovicu tijesta izliti u kalup za pečenje. U drugu polovicu tijesta umiješati mak te također izliti u kalup. S vilicom mramorirati tijesto. Peći ca. 50 minuta. Drvenim štapićem provjeriti je li pečeno. Gotovi kolač prvo ostaviti ca. 20 minuta u kalupu da se hladi, a potom ga pažljivo izvaditi iz kalupa na kuhinjsku žicu da se potpuno ohladi.
Šećer u prahu i 2 velike žlice soka od naranče miješati dok ne dobijete glatku masu. Preljevom glazirati kolač. Po želji posuti naribanom koricom od naranče ili dekorirati osušenim ploškama od naranče.
Fotografija: Feeding Art