Nakon božićnog ručka najljepše se zasladiti kremastom tortom za koju recept donosi Josip Gavran s bloga Woodie Foodie, a nesvakidašnja kombinacija maka, limuna i bijele čokolade očarat će vaše uzvanike i osigurati božićnu čaroliju za stolom.
Sastojci
Biskvit
- 4 bjelanjka
- ⅓ žličice soli
- 140g šećera
- 140g maslaca
- 10g vanilin šećera
- 4 žumanjka
- sok jednog limuna
- 200g mljevenog maka
Curd od limuna
- 2 limuna, sok i korica
- 100g šećera
- 50g maslaca
- 2 jaja
Krema
- 150g kvalitetne bijele čokolade
- 250ml kvalitetnog biljnog vrhnja za šlag
- 150g mascarpone krem sira
Priprema
U manjoj posudi bjelanjke i sol umiksajte u čvrst snijeg, postepeno dodavajući polovicu šećera. U drugoj, većoj posudi, maslac, drugu polovicu šećera i vanilin šećer umiksajte u lijepu, glatku smjesu. U smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući nakon svakog. U ovu smjesu dodajte još i limunov sok, pa umiksajte u glatku smjesu. Dodajte potom naizmjenično snijeg od bjelanjaka i mak, umiješajte lagano špatulom i spremno je za pečenje. Dva kalupa promjera 18cm obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 32 minute. Biskvit možete peći i u jednom kalupu, no trenutno vam ne mogu reći koliko dugo morate peći. Provjerit ćete tako što ćete čačkalicom probosti biskvit, izvući je vidjeti je li suha. Ako nije, ostavite biskvit još u pećnici.
Curd od limuna pripremiti barem večer prije izrade torte kako bi se stigao ohladiti na sobnu temperaturu, a cijela količina potrebna je za jednu ovakvu tortu. Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na pari, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta. Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom, kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu, nakon čega može u frižider. Prije konzumiranja promiješajte.
Kremu izrađujete tek kada je sve ostalo ohlađeno i spremno za upotrebu. Čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane dok ne pripremite šlag. Vrhnje umiksajte u čvrst i stabilan šlag, dodajte mu krem sir i čokoladu, pa sjedinite špatulom.
Slijedi slaganje torte. Prvi biskvit postavite na željenu podlogu i postavite acetatnu foliju oko njega. Pomoću slastičarske vrećice napravite obruč od kreme, pa u sredinu žlicom ravnomjerno rasporedite curd. Dodajte još kreme i ravnomjerno rasporedite. Postavite drugi biskvit i ponovite prethodne korake još jednom. Slijedi sloj curda i dekoracija po želji. Stavite tortu u frižider prije serviranja kako bi se u potpunosti stisnula.
U slast!
Fotografija: Woodie Foodie