Kod naše suradnice Tamare s bloga What’s for dessert pronašli smo recept za ove mak vanilija šnite bez glutena.
Sastojci
Biskvit
- 8 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 200 g mljevenog maka
- 1 žlica Schar mix B brašna
- 12 g praška za pecivo
Krema
- 700 ml mlijeka
- 8 žumanjaka
- 120 g šećera
- 100 g gustina bez glutena
- 1 žličica paste od vanilije
- 150 g omekšalog maslaca
I još
- ribana čokolada (za dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Bjelanjcima dodajte sol pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Pomiješajte mak, brašno i prašak za pecivo pa pažljivo uz pomoć špatule umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u lim dimenzija 33 x 38 cm obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C (provjerite čačkalicom je li pečeno).
Krema
Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte pastu od vanilije i gustin te 200 ml mlijeka. U drugoj posudi prokuhajte 500 ml mlijeka. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu za žumanjcima i uz neprestano miješanje pjenjačom (ili mikserom) kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Prekrijte površinu kreme prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i pustite da se krema potpuno ohladi. Hladnu kremu kratko izmiksajte i dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sastojci ne povežu.
Slaganje
Ohlađeni biskvit izrežite po kraćoj strani na 4 jednaka dijela. Stavite jedan dio biskvita na pladanj za posluživanje i premažite ga sa 1/4 kreme. Na kremu položite drugi biskvit te ga premažite s 1/4 kreme. Na kremu položite treći biskvit te ga premažite s 1/4 kreme. Na to položite posljednji biskvit te vrh i rubove premažite s ostatkom kreme. Pospite ribanom čokoladom i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
Fotografije: What’s for dessert?
[print_link]