Mnogima neizostavna božićna slastica je i makovnjača koju je Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe pripremila u ponešto drugačijem obliku i tako dobila makovnjaču cvijet.
Sastojci
Tijesto
- 30 g svježeg kvasca
- 2,5 dl mlijeka
- 600 g glatkog brašna
- 2 žumanjka
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Nadjev
- 500 g mljevenog maka
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećera
- 2 – 3 dl mlijeka
- rum
- 2 bjelanjka
I još (za premazivanje)
- 1 jaje
Priprema
Tijesto
Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji. Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Nadjev od maka
Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
Napomena
Količina sastojaka dovoljna je za dvije makovnjače.
Fotografije: Od slatkoga slađe