Kako biste izbjegli pregrijavanje čokolade koje dovodi do grudaste teksture i gorkog okusa, prije topljenja čokoladu obavezno nasjeckajte.
Neovisno o tomu kakvu čokoladnu slasticu spravljate, bilo da je riječ o klasičnoj čokoladnoj torti, hrskavim čokoladnim pločicama ili bogatom ganacheu, svaki od tih recepata uglavnom zahtijeva dodavanje topljene čokolade.
Koji god način topljenja čokolade koristili, klasično otapanje u vodenoj kupki, otapanje u mikrovalnoj, u pećnici ili vrućim zrakom sušila za kosu, uvijek prije ovog koraka čokoladu nasjeckajte. Iako vam se ovo možda čini kao dodatan i nepotreban korak, postoji vrlo dobar razlog zašto ga se ne smije preskočiti.
Prema The Spruce Eats, čokolada nasjeckana na male i ujednačene komadiće, osim što se brže i ravnomjernije topi, također smanjuje vjerojatnost pregrijavanja i gorenja čokolade. Ukoliko se pregrije, čokolada postaje gusta, grudaste teksture te poprima oštri okus koji nije preporučljiv ni u jednom receptu.
Eto male tajne kako jednim korakom možete spriječiti neželjene posljedice pregrijane čokolade i uživati u okusu najdraže čokoladne slastice.
Izvor: tastingtable.com
Fotografija: Unsplash