Jučer smo imali veliku pitu, a danas male pite od jabuke koje Ana Prša prigodno za Dan žena opisuje ovako: „Pitice jednostavne – kao što je svaka žena, a u sebi kriju iznenađenje, kao svaka žena.“
Sastojci
(za cca 18 komada pripremljeno u kalupima od muffina)
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g maslaca
- 100 g masti
- 100 g šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
- naribana korica pola limuna
- 2 žumanjka
- 1 burbon vanilin šećer
Krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 4 žlice gustina
- 250 g šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
Nadjev
- 5 većih jabuka
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice šećera (ako su jabuke kiselije dodajte šećera po želji)
- 1 vanilin šećer
Crumble
- 1 šaka badema
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- ostatak tijesta
Priprema
Tijesto
U zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo i šećere. Zatim dodajte na kockice narezan maslac, mast, žumanjak, vrhnje i naribanu koricu limuna. Sve zajedno dobro zamijesite pa stavite tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata da odmori.
Kada se ohladi, razvaljajte ga, izrežite krugove veličine da možete obložiti kalup od muffina.
Kalupe je potrebno namastiti i pobrašniti prije nego utisnete tijesto u njih. Dno izbodite vilicom, a ostatak tijesta s ruba uklonite nožem.
Stavite u hladnjak dok ne napravite nadjev.
Nadjev
Jabuke operite, ogulite, naribajte i stavite kratko dinstati sa šećerima i cimetom.
Crumble
Sve sastojke i ostatak tijesta što nam je ostalo promiješajte i napravite posip.
Zatim napunite tijesto u kalupima od muffina s jabukama, pospite crumble gore i stavite peći oko 20 minuta na 170°C.
Kad je gotovo, izvadite i ohladite te pažljivo izvadite pite van iz kalupa.
Najlakše je odozgora staviti dasku, pažljivo sve preokrenuti i pite će ispasti van. Pažljivo ih vratite natrag da stoje.
Krema
Mlijeko, žumanjke, šećere i gustin dobro izmiješajte i stavite kuhati neprestano miješajući. Kada zakipi, smanjite vatru pa kuhajte još par minuta. Prebacite zatim u drugu posudu, pokrijte folijom da se ne uhvati korica i ohladite.
Slatko vrhnje istucite do pola pa pomoću slastičarske špatule umiješati u kremu.
Kremu stavite u slastičarsku vrećicu pa kremu nanesite na pite.
Ukrasite sjeckanim pistacijama.
Fotografije: Ana Prša