Na našem portalu već imamo objavljen recept za male prhke makovnjače koji je s nama podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes, a sad nam vrlo sličan recept, ali ovaj put za orahnjače donosi Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola.
Sastojci
Tijesto
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- naribana limunova korica
- 180 g kiselog vrhnja
- 450 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 300 g oraha
- 100 ml vrućeg mlijeka
- 1 šećer vanilije
- 2 žlice meda
- 2 bjelanjka
Priprema
Tijesto
Žumanjke pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom te pjenasto izraditi mikserom. Dodati maslac narezan na kockice i dobro izmiješati. Zatim dodati naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i kratko promiješati. Brašno promiješati sa praškom za pecivo i miješati dok se ne dobije glatko tijesto. Zamotati ga u foliju i ostaviti u hladnjaku barem 30 minuta.
Nadjev
Orahe politi vrućim mlijekom, dodati ostale sastojke, promiješati i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Slaganje
Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela.
Svaki dio razvaljati na 35×30 cm te premazati smjesom od oraha i zamotati u roladu.
Rolade staviti u lim za pečenje, obložen papirom i premazati ih otopljenim maslacem. Peći na 200 stupnjeva, 25 minuta.
Gotove izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohlade te ih posuti šećerom u prahu, narezati i poslužiti.
Fotografije: Mrvice sa stola