Klasika u malom – tako bi se mogao nazvati ovaj recept za male rabske torte koji nam je poslala Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
(od ove mjere sam dobila 20 mini rabskih tortica)
Tijesto
- 130 g glatkog brašna
- 25 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
- prstohvat soli
Nadjev
- 200 g mljevenih badema
- 150 g šećera
- 3 žlice Maraschina
- 1 jaje
- naribana korica pola naranče
- naribana korica jednog limuna
Priprema
U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke za tijesto: brašno, sol i vanilin šećer.
Tijestu dodajte na kockice izrezan maslac. Neka bude mekan, sobne temperature, a ne tvrd ravno iz hladnjaka, kako biste lijepo mogli umijesiti tijesto. Zamijesite mrvičasto tijesto.
U drugoj posudi vilicom malo izmutite jaje pa ga dodajte tijestu. Jaje će tijesto bolje povezati, a da ne bude presuho, dodajte još 1-2 žlice mlijeka.
Kada umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak. Neka tamo stoji oko sat vremena.
Nadjev
Ako imate već mljevene bademe, pomiješajte njih, šećer, jedno jaje, naribane korice naranče i limuna i liker Maraschino. Sve dobro izmiješajte, time ćete puniti tortice. Ako nemate već mljevene bademe, ovo učinite nekoliko dana prije nego što odlučite praviti rabsku tortu: cijele bademe kratko blanširajte u proključaloj vodi. Izvadite ih iz vode, a kad se malo ohlade, skinite im koru. Osušite ih kuhinjskim ručnikom, a zatim posložite na jedan posližavnik i ostavite da se nekoliko dana suše na zraku. Moraju biti suhi prije mljevenja. Kada se bademi osuše, sameljite ih u mlinčiću, sjeckalici ili kojem god uređaju koji koristite za mljevenje badema. Tada ih možete koristiti kako sam gore opisala.
Tijesto izvadite iz hladnjaka. Od njega odvajajte male kuglice. Oblikujte ih dlanovima, a zatim na pobrašnjenoj površini pobrašnjenim valjkom za tijesto razvaljajte vrlo tanko, do veličine koja odgovara veličini kalupa (kalup treba obložiti i s donje strane i sa strana, poput košarice). Prije nego što u njih stavljate tijesto, kalupe svakako namažite maslacem i pospite brašnom kako bi se tortice nakon pečenja dale izvaditi iz njih!
Kada kalupe obložite tijestom, punite ih nadjevom do vrha. Ako želite, vilicom po gornjem dijelu napravite ukrasne šare.
Tortice pecite u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva oko 40 minuta.
Kada se ispeku i ohlade tako da ih možete primiti, izvadite ih iz kalupa. Ako želite, poprskajte ih s još malo Maraschina, po želji ukrasite cijelim bademima i na kraju pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Strawberry soup
[print_link]