Našli smo rješenje za hladne dane – Marija Herjavić Jerkić danas s nama dijeli recept za malo drugačiju gibanicu s bademima.
Sastojci
Tijesto
- 450 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 ml mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 suhi kvasac
- 50 g šećera
- malo soli
Nadjev
- 300 g mljevenih badema
- malo mlijeka
- šećer po želji
- vanilija
- mrvu krušnih mrvica
- malo praška za pecivo
- 1 bjelanjak
I još
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
- listići badema
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto umijesite i pustite da se digne, po mogućnosti ostavite da se digne barem dva puta.
Napomena: Sastojci trebaju biti sobne temperature ili topli.
Da se ubrza postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom ubacite u pećnicu ugrijanu na 50°C.
Nadjev
Mljevene bademe prelijte s malo vrućeg mlijeka. Dodajte po želji šećer, vaniliju, malo mrvica i praška za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka.
Slaganje
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik, na 1 cm debljine i jednoliko namažite nadjevom. Zarolajte, prerežite popola duljinom, zarolajte i prebacite u namašćeni kalup. Pokrite krpom i pustite da se digne dok se pećnica ugrije na 170°C. Pecite oko 50 minuta.
Napomena: Nakon 15 minuta preko gibanice prebacite aluminijsku foliju da ne izgori previše.
Dekoracija
Gotovi kolac prelijte icingom koji ste dobili tako da ste u šećer u prahu dodali pomalo (jako malo) limunovog soka te pospite listićima badema.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić