Htjeli biste izraditi nešto kreativno za Uskrs, a nemate ideje? U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga za efektne slasne zalogaje,a za njihovu izradu ne trebate ništa više od onoga što već imate kod kuće.
Personalizirano čokoladno jaje
Prvi prijedlog je izrada personalizirianog čokoladnog jaja. Ukoliko ste kupili jaje koje je ili prazno ili ima drugačije iznenađenje od onog koje želite nekome dati, nema problema. Možete sami napuniti postojeće jaje. Za to trebate skalpel, čokoladno jaje, punjenje po želji, tavu i ukrasni papir ili foliju. Najvažniji korak je da pažljivo skalpelom prerežete spoj na sredini kako ne bi došlo do pucanja polovica jajeta. Kada ste ga odvojili napunite polovicu čokoladnog jajeta iznenađenjem koje želite dati djetetu ili nekoj drugoj dragoj osobi ili šarenim bombončićima. Nakon ovog koraka slijedi zatvaranje jajeta koje također iziskuje spretnost i koncentraciju. Rubovima druge polovice jajeta lagano prođite po zagrijanoj površini tave kako bi se čokolada otopila, a zatim brzo spojite s drugom polovicom i ostavite na zraku da se stisne čokolada na spoju. Nakon toga jaje zamotajte u ukrasnu foliju ili papir, i eto – vaše jaje iznenađenja je spremno.
Uskršnji brownies
Ukoliko želite ukusniji, ali i vizualno prigodniji brownies, iskorisite čokoladna i šećerna jaja. U klasičnu smjesu dodajte otopljena čokolada jaja, a pred kraj pečenja po površini browniesa pobacajte šećerna, ukrasna jaja. Tako ćete dobiti ekstra sočan i oku vrlo ugodan browniea, koji će sigurno izmamiti osmijeh na licu vaših mališana.
Posebna čokoladna jaja
Ako su vam dosadila klasična čokoladna jaja iz dućana ili jednostavno želite nekome darovati jaje koje ste samostalno izradili, pripremite čokoladu, zdjelu za topljenje čokolade, balon na napuhivanje, štapić za ražnjić, štipaljke i ukrase. Napušite balon na onu veličinu jajeta koju želite postići. Ako želite bolji efekt prije puhanja u balon ubacite nekoliko šarenih bombonćića ili neki sitan darak. Zavežite čvrsto vrh balona te krenite preliejvati balon otopljenom čokoladom. Kada prekrijete cijeli balon ostavite ga na zraku da se dobro osuši, odnosno da se čokolada stegne. Ovdje vam mogu pomoći štapić za ražanj koji provučete kroz čvor na balonu pazeći da to radite na gornoj strani čvora da se balon ne probuši te štipaljke kojima čete objesiti balon sa štapićem. Kad se čokolada sasvim stegne probušite balon i pažljivo njegov ostatak izvucite kroz otvor na vrhu pri tom pazeći da bombončići ili sitni darak ne ispadnu vanu, a zatim osmislite dekoraciju za vrh jajeta kako bi prekrili otvor i zamotajte ručno rađeno jaje za dar.
Malena čokoladna jaja
Malena čokoladna jaja, od omiljene čokolade možete izraditi na isti način kao i velika jaja, opisana u pretnodnom koraku, samo s manjim balonima. Ova sitna čokoladna jaja možete puniti raznovrsnim kremama ili otopljenom čokoladom drugog okusa, no budući da se radi o malenoj površini prilikom izrade potrebno je nakon prvog umakanja jaja u čokoladu i stvrdnjavanja čokolade jaja ponovno umočiti u čokoladu i pustiti da se čokolada stvrdne, a nakon punjenja kratko staviti jaja u zamrzivač.
Vlastita čokolada
I za kraj, ukoliko vam nakon uskršnjih blagdana ostane čokoladnih jaja, raznih drugih čokolada i bombona, izradite svoju vlastitu slasticu. Otopite ostatke jaja i čokolada te prelijte po papiru za pečenje koji se nalazi na ravnoj površini. Ukoliko imate čokolade različitih okusa i boja slobodno ih naizmjence prelijte po papiru, a zatim čačkalicama prelazite po površini kako bi dobili zanimljiv efekt. Nakon što ste izlili čokoladu po njoj prospite šarene bombone, šećerne spužvice, kekse, wafle i što god vam slatko padne napamet, a zatim pričekajte da se čokolada stisne, i to je to – vaša slatka ploča od ostataka je gotova.
Nadamo se da smo vam bar malo olakšali s ovih 5 kreativnih prijedloga te da ćete neku od njih isprobati u svom domu.
Fotografije:Unsplash