S bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić stiže nam recept za prigodni jesenski desert s mandarinama i čokoladom.
Sastojci
(potrebne su 4 čaše od 300 – 350 ml i lim za pečenje dimenzija 30 x 24 cm)
Biskvit
- 3 jaja (M)
- 60 g šećera
- 30 g otopljenog maslaca
- 60 g glatkog brašna
- 2 velike žlice kakaa
- vrh noža praška za pecivo
Umak od čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 150 ml vode
- 100 g šećera
I još
- 150 g slatkog vrhnja
- ½ male žlice paste od vanilije
- 5 – 6 mandarina ili klementina
- 2 velike žlice marmelade od naranče
- dekoracija od čokolade po želji za ukrašavanje
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijati na 180°C. Za biskvit kremasto izmiksati jaja sa šećerom. Umiješati otopljeni maslac. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati i pjenjačom pažljivo umiješati u masu od jaja.
Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Ravnomjerno raspodijeliti biskvitnu masu i peći ca. 10-12 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi. 4 koluta (ᴓ čaša koje koristite za desert) izrezati, a ostatak biskvita izmrviti.
Umak od čokolade
Čokoladu nakidati na manje komade. Šećer i vodu kuhati 5-6 minuta. Skloniti s izvora topline i pjenjačom umiješati čokoladu, miješati dok ne dobijete glatku, čokoladnu masu. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Slaganje
Slatko vrhnje smiksati s pastom od vanilije u čvrsti snijeg.
Mandarine ili klementine oguliti i dobro očistiti od bijelih vlakana (alternativno se mogu uzeti i iz kompota) te pomiješati s marmeladom od naranče.
Prvo raspodijeliti mrvice od biskvita po čašama. Po tome po 2 velike žlice umaka od čokolade. Potom raspodijeliti mandarine, te ponovo nešto umaka od čokolade. Potom poleći kolutove od biskvita, raspodijeliti slatko vrhnje od vanilije i preko toga ostatak umaka od čokolade. Do serviranja ostaviti u hladnjaku i prije serviranja dekorirati po želji (naribanom čokoladom, čokoladnim mrvicama i sl.).
Fotografija: Feeding Art