U Indijskoj se kulturi ovo sočno voće koristi za folklorne i religijske običaje, a u slastičarstvu se koristi u pripremi torti i kolača te različitih sladoleda, džemova i umaka.
Mango je drvo iz porodice Anacardiaceae, roda Mangifera, čiji se plod također naziva mango. Uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima. Njegovo stablo može doseći visinu do 18 metara, zimzeleno je te dugo živi. Listovi manga su duguljasti, cvjetovi mali, ružičasti i mirisni, a plodovi variraju veličinom i drugim karakteristikama te su izrazito sočni, slatki i aromatični. Sezona manga traje od travnja do kolovoza, no u većini supermarketa uvezeni je mango dostupan tijekom cijele godine.
Mango je u Indiji usko povezan s folklornim i vjerskim običajima. Njegovi se plodovi i listovi koriste za ukrašavanje svatova te u religijskim obredima, budući da je Buda doživio prosvjetljenje sjedeći upravo ispod drva manga.
Uvelike se koristi u ljekovite svrhe, i to u liječenju bolesti krvožilnog sustava, snižavanju krvnog tlaka, uklanjanju probavnih tegoba, sprječavanju nastanka stanica raka te u kozmetičke svrhe za čišćenje problematične kože.
Nezreli se plodovi manga čuvaju na sobnoj temperaturi nekoliko dana, do zrenja, dok se zreli čuvaju u hladnjaku i potrebno ih je potrošiti u što kraćem roku.
U slastičarstvu se mango koristi kao dodatak različitim desertima, sladoledima, voćnim salatama i koktelima. Također, može se dodati u osvježavajući sok ili smoothie, a od njega se može izraditi i džem te umak za sorbete i sladolede.
Fotografije: Pixabay