U priči o vareniku, spomenuli smo i kolač koji se od njega izrađuje – mantalu, a sada vam za nju donosimo recept koji smo dobili iz Poljoprivredne zadruge Supetar.
Sastojci
- 1 litra varenika
- 20 dkg krupno mljevenih bajama
- 20 dkg krupno mljevenog pšeničnog brašna ili integralnog griza
- 1/4 čajne žličice cimeta
- ¼ čajne žličice klinčića
- malo naribanog muškatni oraščić
Priprema
Varenik se zagrije na srednje jakoj vatri dok ne proključa, a zatim se stalno miješajući postepeno dodaje brašno ili griz, a kad smjesa malo očvrsne dodaju se bajami i nakon toga 1/4 čajne žličice cimeta, 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića te malo naribanog muškatnog oraščića.
Kad se smjesa zgusne, tj kad drvena žlica stoji u smjesi uspravno, izlije se u kalup, ravnomjerno razvuče i po želji pospe s još cimeta.
Suši se na hladnom mjestu i nakon toga reže na kockice i servira ukrašena narančinim ili lovorovim listom.
Fotografija: Poljoprivredna zadruga Supetar
[print_link]