Preko godinu dana na našem portalu uživate u receptima Marije Herjavić Jerkić, a sada je došao trenutak da nam otkrije više o svojoj ljubavi prema slasticama.
Čitatelji našeg portala obožavaju njezine slastice – bilo da se radi o tortama, dizanom tijestu ili slasticama u čaši. Njezini recepti redovno izazivaju vaše oduševljenje i nerijetko se nađu na popisu najčitanijih recepata.
Unatoč tomu, Marija Herjavić Jerkić, koju na Instagramu prati 11.000 ljudi, još nije odlučila otvoriti svoj blog. No, to i nije nužno jer svoje znanje i iskustvo u pripremi raznih, često bezglutenskih slastica, nesebično dijeli na društvenim mrežama.
Kako je uopće došla u svijet slastica te hoće li se u budućnosti pridružiti svojim kolegama koji već imaju blog, otkrila je u razgovoru za naš portal.
Već više od godinu dana vaši su recepti sastavni dio našeg portala. Otkrijte nam, kada se kod vas pojavila ljubav prema slasticama?
Ljubav prema kuhanju općenito, ali s naglaskom na slastice se kod mene javila u najranijoj dobi. Naime, kako sam uvijek voljela gledati mamu dok priprema neki desert, bila sam kraj nje u kuhinji i ona mi je objašnjavala što radi, tako sam i puno toga naučila. A kod nas se slastice pripremaju obvezno za svaki vikend, tako da sam imala dovoljno trenutaka za učenje.
Sjećate li se možda koja je bila prva slastica koju ste pripremili i jeste li s njom ostvarili uspjeh ili je neslavno završilo?
Prvi desert koji sam pripremila je bio najobičniji voćni kolač. Naravno, meni od tada 7 – 8 godina je to bilo nešto veliko. Riječ je o običnom laganom biskvitu, šlagu, voću i preljevu za kolače, što sam tada pripremala i nekoliko puta tjedno. Sjećam se da je bilo ljeto, svima je pasao osvježavajući kolač, a meni je to oduševljenje bilo velika motivacija da ga svaki drugi dan pripremim.
Kako ste stjecali znanje u pripremi slastica – upravo metodom pokušaja i promašaja ili ste išli na neke radionice, tečajeve…?
Znanje u pripremi slastica sam stjecala u razgovoru s mamom i drugima koji bi mi rekli kako pripremaju neku slasticu, ali najviše tako da bih se trudila savladati osnovne recepte za biskvite, tijesta, kreme i onda se kreativno igrati manjim ili većim varijacijama i kombinacijama istih.
Tko vam je dao najbolji savjet za pripremu slastica?
U svakom slučaju bih rekla da mi je najbolji „savjet“ vlastito iskustvo u pripremi i upoznavanju tehnika pripreme slastica. Uvijek mi je motivacija naučiti nešto novo i moto mi je da budem bolja od sebe jučer pogotovo učeći i pripremajući stvari koje još nisam radila.
Vaši recepti su gotovo uvijek bezglutenski. Koliko su na hrvatskom tržištu dostupni bezglutenski proizvodi i kako biste općenito ocijenili zastupljenost bezglutenske slatke ponude kod nas?
Kod nas na tržištu iz dana u dan ima sve bolja ponuda namirnica bez glutena, što svakako pozdravljam jer mnogi koji imaju neki oblik nepodnošenja glutena imaju široki spektar proizvoda. Naravno, i dalje je u nekim drugim državama ta ponuda šira i/ili jeftinija. Priprema bezglutenskih slastica mi je postala izazov kada sam prestala s konzumacijom glutena, a budući da preferiram domaću hranu i čiste namirnice i izbjegavam koliko je moguće industrijski prerađene mješavine, uvijek isprobavam i pripremam jela bez gotovih bezglutenskih pripravaka i mješavina koristeći obična brašna (npr. rižino, proseno, bademovo,…) i druge namirnice.
Prateći vaš profil, ali i objavljujući vaše recepte, stekli smo dojam da nema slastice koju ne volite – od torta, preko kuglofa, dizanog tijesta, deserta u čaši…. Kod vas se baš sve može naći. Ipak, imate li neku vrstu slastica u čijoj pripremi posebno uživate i koja vam je ipak nešto draža?
Iako se kod mene može pronaći jako puno bezglutenskih jela, često svojoj obitelji pripremam jela s brašnom koje je obično, glutensko. Čak mi je priprema takvih jela puno draža jer obožavam pripremati sve vrste tijesta, od vučenog, dizanog, preko lisnatog do kuhanog.
Sama izrada bilo kojeg tijesta mi je tako opuštajuća i baš uživam u tome. No kao što sam već rekla, uvijek razmišljam što još nisam pripremala, kako bih naučila nešto novo i savladala nove tehnike.
U svakom slučaju, boravak u kuhinji je „mojih pet minuta“ gdje spajam ugodno s korisnim.
Majka ste dviju djevojčica – pokazuju li i one interes za slastice i sudjeluju li u pripremi istih te kako izgledaju te pripreme?
Imam dvije djevojčice, Dora ima 3 godine, a Kaja 8 godina. One obožavaju pripremati slastice, čak im je jedna od prvih najdražih igračaka bila mini kuhinja. Najviše vole igrati se tijestom i pripremati razne kiflice. Sada je već starija dovoljno velika da ona umijesi tijesto dok je mlađa kraj nje, i onda zajedno mijese tijesto i oblikuju ga kako već žele. Nekad su to razni oblici prhkog tijesta, a nekad kiflice s nekim slatkim nadjevom, uglavnom čokoladnim namazom.
Koje su slastice njima najdraže i pripremate li češće upravo te slastice?
Nemam neki plan kada nešto radim. Trudim se raditi nešto što neko vrijeme nisam radila, što je primjereno sezoni, ali i smišljati slastice od namirnica koje imam kod kuće, a potrebno ih je iskoristiti.
S obzirom na vašu aktivnost na Instagramu, ali i na pozitivne komentare koje vaši recepti redovito izazivaju, postavlja se pitanje – kako to da još niste pokrenula svoj blog i imate li uopće slične planove?
Jako me vesele pozitivni komentari i najsretnija sam kad mi ljudi jave da su uz mene naučili nešto pripremati, npr. vučeno tijesto. Moj Instagram profil je nastao slučajno, ni sama ne znam u kojem trenu sam postala foodie, no sretna sam zbog toga i jako me veseli sve vezano uz to. A tko zna, možda se skuha i nešto po pitanju bloga.
Čije blogove vi pak najviše pratite i čiji vam se rad najviše sviđa?
Kod nas ima zaista divnih gastro blogera koji su mi jako dragi, i svojim radom i kao osobe. Neke volim zbog divnih fotografija, neke zbog savjeta i recepata i sl. Svakako bih navela Andreju Cukrov, Kristinu Štrigu, Darka Kontina, Dudu Bojić, Darka Debića, Janju Benić, Nastasju Petrić i mnoge druge naše blogere jer zaista smatram da imamo puno odličnih blogera na našoj sceni.
I za kraj nam otkrijte, kad ne pripremate sami slastice – u čijim slatkim kreacijama najviše uživate?
Ovdje mi nemojte zamjeriti, no reći ću da su mi najdraže kreacije mojih djevojčica kada od svega uspiju pripremiti neko „jelo“, makar to bile samo igračke i obični predmeti jer me jako veseli ta njihova kreativnost i već sada pokazivanje ljubavi prema kuhanju.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić