Volimo s vremena na vrijeme poznatim slasticama dati novi oblik – baš zato nas je osvojila i ova tiramisù rolada čiji je recept s nama podijelila Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 35 g kukuruznog škroba
- 1 puna jušna žlica kakaa za kolače
- malo praška za pecivo
Krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- 25 g kukuruznog škroba
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
I još
- kava i rum za namakanje
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne pobijeli, postane čvrsta i poveća volumen. Dodati sve ostale sastojke, dobro promiješati i prebaciti u kalup veličine pećnice koji je prekriven masnim papirom. Peći na 170°C oko 15 minuta.
Skuhati manju šalicu jače kave te u ohlađenu dodati rum, količinu po želji.
Kad se ispeče, odvojiti pažljivo od papira i zarolati (rolamo tako okrenut da kolač bude duži).
Čim se biskvit stavi peći, treba započeti s pripremom kreme.
Krema
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa na kraju dodati i škrob. Kremu kuhati na pari stalno miješajući, dok se na kremi ne pojave mjehurići.
U ohlađenu kremu dodati mascarpone te tučeno slatko vrhnje.
Slaganje
Biskvit lagano odmotati, poškropiti ga cijelog kavom i rumom, premazati kremom, pažljivo zarolati da krema ne iscuri i staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Napomena
Bilo bi dobro kremu malo staviti u zamrzivač prije filanja da se bolje stegne.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić