Naziv ove jednostavne, a neodoljive slastice predstavlja izvedenicu riječi muž, a u prošlosti su ih zaručnici darivali budućim mladenkama zajedno s prstenom ili komadom zlatnog nakita koji se skrivao u unutrašnjosti slastice.
Iza naziva Maritozzo krije se slastica porijeklom iz regije Lazio, vrlo jednostavna, a vrlo simbolična. Riječ je o mekanom, slatkastom pecivu ponekad obogaćenom pinjolima i grožđicama koji se puni slatkim vrhnjem, a koji je dobio naziv po tomu što ga je zaručnik darivao mladenki prije vjenčanja kao simbol ljubavi.
Ime slastice zapravo je razigrana verzija talijanske riječi marito što znači muž, a za ovu se priliku na slasticu dodavalo šećerne ukrase, dok se unutar nje skrivao prsten ili neki drugi zlatni predmet koji je bio dar za mladenku.
Izvorno Maritozzo potječe iz starog Rima, a u to se vrijeme izrađivao u obliku velike pogače od dizanog tijesta za koje se koristilo brašno, jaja, med, maslac te sol. Pripremao se za pastire i težake koji su cijeli dan izbivali iz kuće.
Ovo je i jedina slastica koja se smjela konzumirati u vrijeme korizme.
Prema originalnom receptu iz regije Lazio odakle potječe današnja verzija, Maritozzo, okrugli i mekani brioche radi se od brašna, jaja, šećera, maslaca, narančine kore, pinjola i grožđica, koji se dijagonalno izrezuje te puni šlagom ili slatkim vrhnjem.
Naravno, postoje brojne varijacije ove slastice, među kojima je najpoznatija Maritozzo iz regije Marche, koji izgleda kao mala štruca s grožđicama, dok sicilijanski i napulijski Maritozzo imaju oblik pletenice prekrivene šećerom.
Među najukusnijima interpretacijama su Maritozzo punjen kremom od čokolade, pistacija, lješnjaka ili Chantilly kremom, zatim onaj sa šlagom i jagodama, s ricotta sirom ili sladoledom, ili oni ukrašeni nasjeckanim pistacijama ili čokoladnom glazurom. Postoji čak i Maritozzo tiramisù, pripremljen od tijesta s kavom, punjen kremom od mascarponea te posutim gorkim kakaom.
Koju god verziju odabrali sigurno je da ćete zasladiti brk i uživati u okusu ove talijanske slastice koja ima i svoj dan, a koji se obilježava 16. rujna.
Izvor: buonissimo.it