Voljeli ili ne voljeli Noć vještica, morate priznati da iz godine u godinu ovaj američki običaj sve više inspirira za malo drugačije ukrašavanje slastica – danas nam je slatke duhove pripremila Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina.
Sastojci
- 10 g mljevene želatine ili 6 listića
- 5 žlica hladne vode
- 35 g meda
- 3 bjelanjka jaja M veličine (105 g)
- 200 g šećera
- 60 ml vode
I još
- šećer u prahu
- flomaster s jestivom bojom ili otopljena čokolada
Priprema
Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje. Svaki lim dobro pospite šećerom u prahu.
Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite po strani da nabubri.
U lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru stavite med, šećer i vodu. Sirup vam treba zakuhati do 116 stupnjeva ili kada u čašu hladne vode dodate malo sirupa, formirat će se mekana loptica. Za ovaj korak vam treba 5-7 minuta.
Dok vam se sirup kuha do određene temperature, stucite bjelanjke u snijeg (nemojte ih pretući, neka bude soft peak – mekani snijeg).
Kada je sirup postigao željenu temperaturu dodajte mu nabubrenu želatinu, maknite s vatre i miješajte dok se želatina ne otopi.
Sada u tankom mlazu dolijevajte sirup tučenim bjelanjcima uz stalno miksanje.
Miksajte na najjačoj brzini dok vam smjesa ne postane sjajna i dovoljno gusta, oko 3- 5 minuta.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, možete koristiti nastavke Wilton 10 ili 12, ja nisam koristila nikakav nastavak, već sam izrezala otvor od 1 cm.
Na pripremljen lim istiskujte oblike tako da istisnete krug i samo povučete prema dnu vrećicu kako bi ostatak izašao u tanjem i neravnom obliku. Ruke možete napraviti pomoću čačkalice (tako da dio smjese povučete u stranu gdje želite ruke).
Kada ste potrošili svu smjesu i oblikovali vaše duhove, pospite ih šećerom u prahu. Ostavite da se suše preko noći. Moji su se sušili 16 sati i bili su potpuno suhi. Ako vam je neki dio ostao ljepljiv ponovo ga pospite šećerom u prahu.
Višak šećera lagano maknite kistom.
Pomoću flomastera iscrtajte oči i usta. Ako nemate flomaster s jestivom bojom, tada otopite malo čokolade na pari. Ohlađenu prebacite u slastičarsku vrećicu, napravite malenu rupicu i istisnite oblik očiju i usta.
Fotografija: Bake me by Nina