Prije dvije godine proglašena je najboljom slastičarkom svijeta, a sada se konačno vratila u Hrvatsku – o novim izazovima u karijeri pričale smo s Mašom Salopek.
Prije otprilike mjesec dana hrvatsku je javnost oduševila velika vijest – Maša Salopek, slastičarka koja je prije dvije godine proglašena najboljom slastičarkom na svijetu i koja je godinama radila u slovenskoj Hiši Franko, vratila se u Hrvatsku. Točnije, svoju karijeru nastavlja u rovinjskom Cap Aureu, u kojem je glavni chef Jeffrey Vell.
Iako joj je pomalo i smiješno čuti da prelazak u ovaj restoran označava povratak u Hrvatsku jer njezina adresa stanovanja je u Rijeci već duže vrijeme, Maša ističe da je odlazak iz Hiše Franko bio emotivno jako težak, a da dolazak na novo radno mjesto svakako predstavlja izazov.
Koja znanja donosi sa sobom te što još od nje možemo očekivati otkrila nam je u kratkom razgovoru za naš portal.
Nakon 5 godina vašeg rada u Hiši Franko, došlo je vrijeme za neke nove izazove. Koje emocije je kod vas izazvao odlazak i je li vam bilo teško donijeti tu odluku?
Odlazak iz Hiše Franko jedan je od najemotivnijih perioda kroz koje sam prošla. S obzirom na to da to nije bilo samo moje radno mjesto, već i moj dom, a kolege su bili i ostali moji prijatelji, zasebna obitelj. Teško je objasniti, ali nama koji smo Hišu Franko živjeli dulji period, mi smo njome protkani i obilježeni. To razdoblje ne bih mijenjala ni za što, ono me formiralo profesionalno, i kao osobu. Hiša je za mene sinonim za borbu, ljubav, hrabrost, ludost, iskrenost, prijateljstvo, kreativnost i najodvažnije zalogaje na svijetu. Stoga je fizički oproštaj od toga bio neizmjerno težak, ali kao i sve u Hiši Franko proživljen je kolektivno, u dugim zagrljajima i (prikrivenim) suzama, obostranim željama za sretnim počecima, uz popijene butelje vina i ples, zahvalni smo proslavili jedinstvenost naše priče.
Donijeti takvu odluku bilo je teško, ali promjene su potrebne za daljnji rast.
Koja su najvažnija znanja koja nosite sa sobom iz Hiše Franko?
Ima ih bezbroj. Aninom nenadmašnom razumijevanju okusa divit ću se zauvijek, Fonsecinoj strasti, skromnosti i umjesnosti da zdravim autoritetom vodi kuhinju, Yvonninoj nepopustljivoj borbenosti, Natašinom fanatičnom razumijevanju kruha, Iñesinom temperamentnom pomicanju granica žene u kuhinji, Dinotovoj lojalnosti, Juan Diegovoj smirenosti i mekoći, Anjinom svijetu kombucha i koktela. Mogla bih nabrajati do u nedogled, kod mene uvijek kumuje ljudski faktor. Naravno svi su oni, a i drugi koji su prošli kroz HF doprinijeli mom fundusu kulinarskih tehnika, razumijevanju namirnica, servisa, profesionalizmu generalno.
Hrvati se imaju čemu veseliti jer svoju karijeru nastavljate – u Hrvatskoj. Otkrijte od sada možemo uživati u vašim slasticama i kako to da ste se odlučili vratiti u Hrvatsku?
Simpatično mi je kako se moj dolazak iz Slovenije naziva povratkom u Hrvatsku. Bilo je logično da se nakon završetka ugovora sa HF dočepam Rijeke jer tamo mi je adresa, stan.
Prvotni cilj mi je bio odmoriti koji mjesec, nadoknaditi sa svojom obitelji i prijateljima, putovati. Iskreno nisam ni sama znala kojim ću se sljedećim putem vinuti: Europa, Azija, Južna Amerika?!
No u travnju se održavao Weekend Food Festival gdje sam sudjelovala na jednoj od gala večera, i osobno upoznala Jeffreyja Vellu. Naprosto smo kliknuli i najprirodnije odlučili za zajedničku suradnju. Jeffrey je fantastična osoba i nevjerojatan chef, njegova energija je zarazna.
Predstavlja li vam prelazak u novi restoran poseban izazov – čemu se najviše veselite, a čega se možda malo pribojavate?
Naravno da svaki početak predstavlja izazov, donosi preispitivanja, a ponekad i sumnje. Nova lica, prostor, filozofiju restorana. No moram priznati da nisam mogla biti toplije dočekana i prihvaćena. Najbitnije je staviti fokus na rad, tada nepotrebne strepnje blijede.
Kakve slastice možemo očekivati od vas u Cap Aureu? Hoće li biti neobičnih kombinacija i nesvakidašnjih deserata?
Moj stil će se mijenjati baš kao i ja, metamorfozama je potrebno vrijeme, a prethodno stečena znanja su blago koje ne treba odbaciti. Sigurna sam da ću uvijek biti u klubu nekonvencionalnih slastičara, jer (meni) je tamo zabavnije! Filozofija koju Jeffrey njeguje u Cap Aureu je snažan fokus na lokalne, istarske proizvođače i njihove proizvode, kroz sezonalnost i održivost.
Fotografija: Mario Kučera