Njezina prva dva izdanja sada dobivaju nasljednicu, no ovaj put riječ je o isključivo slatkoj kuharici u kojoj će čitatelji pronaći preko 80 slatkih recepata koji se izrađuju od lako dostupnih namirnica, a u 7 različitih kategorija svatko će, bez sumnje, pronaći nešto za sebe.
Matejka Buča, autorica bloga Like Chocolate, do sada je izdala dvije kuharice: Svaki dan i Svaki dan nešto novo u kojima su se mogli naći recepti za raznovrsna jela među kojima su i slastice, no ovaj se put odlučila za isključivo slatku kuharicu.
Kaže kako misli da je ljudima najviše prepoznatljiva po slasticama pa je to bio jedan od razloga za novo slatko izdanje, a upravo je sa receptima za slastice uronila u blogerski svijet.
Kao i prethodne dvije, i ova kuharica u svom nazivu sadrži „svaki dan“, a puni naziv je Slastice za svaki dan.
Najnovija se kuharica proteže na 244 stranice, a podijeljena je u sedam kategorija unutar kojih se nalaze i korisni savjeti. Osim toga u knjizi se nalazi i vodič kroz namirnice, opremu i alate koje je koristila, kao i savjeti što učiniti s ostacima hrane ili namirnica.
U ovom je izdanju Matejka uvela i jedan novitet, a to su upute za čuvanje i skladištenje određene slastice što bi moglo uvelike koristiti, posebice u vrijeme blagdana.
Matejkina slatka kuharica dostupna je u pretprodaji za 27 eura uz besplatnu poštarinu, dok će redovna cijena iznositi 30 eura.
U razgovoru za naš portal Matejka je ispričala što se sve izdogađalo tijekom godinu dana koliko je trajala cijelokupna priprema nove kuharice, kojom je metodom birala slastice koje će se u njoj naći te s kojim se izazovima susretala prilikom izrade, a cijeli intervju pročitajte u nastavku.
Nakon dvije kuharice posvećene svim vrstama jela, uključujući slastice, ovaj put iz vaše je kuhinje izašla ona posvećena samo slasticama. Kako to da ste odlučili cijelo jedno izdanje posvetiti upravo slasticama?
Slastice su oduvijek moja prva ljubav kad se radi o pripremi hrane, to je ono s čime sam na blogu krenula, to je ono što me opušta, inspirira i veseli. Uvijek u glavi imam 101 ideju za desert i ponekad imam neodoljivu potrebu uroniti ruke u brašno i nešto umijesiti ili izmiješati da se odmaknem od svakodnevnih briga i obaveza. Osim toga, mislim da me nekako ljudi najviše i prepoznaju po slatkim receptima stoga mi se činilo da je došlo vrijeme za slatku kuharicu.
Koliko dugo je trajalo osmišljavanje koncepta kuharice i biranja recepata koji će u nju ići, a koliko sama realizacija iste – pripremanje slastica, pisanje recepata, fotografiranje, obrada…?
Kako su stvari krenule, za svaku novu kuharicu mi treba sve više vremena, umjesto obrnuto (smijeh). Nakon što je izašla druga knjiga, puno ljudi me pitalo kada će treća. Trebalo mi je zapravo dosta vremena da odlučim u kojem ću smjeru ići jer sam bila iscrpljena i bez inspiracije nakon tako velikog projekta. Tek sam oko godinu dana nakon izlaska druge znala što želim učiniti s trećom, iako sam stalno o tomu mislila.
Sami proces stvaranja knjige trajao je skoro godinu dana, a od toga mi je oko 6 mjeseci trebalo za osmišljavanje, testiranje i fotografiranje jela.
Baš kao i vaše prethodne dvije kuharice i ova u sebi sadrži dio naslova „svaki dan“. Znači li to da ste doista u kuharici okupili slatke recepte za koje nije potrebno izdvojiti previše vremena već ih se može pripremati svaki dan?
Imam mali strah da će ljudi taj „svaki dan“ doživjeti kao da mislim da bi svaki dan trebali pripremati slastice – zaista to ne mislim, jer znam da su slastice hrana za dušu, a ne za tijelo. No vi ste odmah pogodili pravo značenje tog naziva. To su zaista deserti koje može pripremiti svatko od nas, kada to poželi i ima odgovarajuće namirnice. U knjizi ima recepata za koje će nam trebati 15-ak minuta vremena, ali ima i onih koji se pripremaju dva dana – no stojim iza toga da svatko u njoj može pronaći slasticu za baš svaku prigodu.
Kada su u pitanju namirnice kojima su pripremljeni vaši recepti, jesu li oni pripremljeni s lako dostupnim sastojcima?
Da, apsolutno, to je nešto što mi je vrlo važno i čega se držim u svim svojim receptima – i na blogu i u kuharicama. Ako se radi o namirnici koju ne možete pronaći u supermarketu ili na tržnici, ona nije uključena u recept, nije vitalna za njegov uspjeh ili je za nju navedena adekvatna zamjena.
U fazi pripreme vaše kuharice, ona je prošla i fazu testiranja recepata. Jesu li svi odmah prošli test ili je bilo onih u koje je trebalo unijeti neke promjene?
Recepti su za ovu knjigu zaista mnogostruko testirani – testirala sam ih i ja ali i, kao i uvijek, moji dragi čitatelji, na čemu sam beskrajno zahvalna! Naravno, nisu svi prošli test – neke sam srušila ja, a neke moji testeri dobrovoljci pa sam ih potpuno eliminirala. Neke sam doradila – smanjila količinu šećera, dodala začin ili izmijenila proces pripreme. A neki su bili pun pogodak od prve. I to je sasvim u redu, mislim da je to jako važno kako bi knjiga na kraju bila što kvalitetnija za moje čitatelje.
Koji je koncept ove slatke kuharice – kako je tematski podijeljena i ima li nekih dodatnih tekstova, osim recepata?
Knjiga je podijeljena u sedam kategorija – Osnove, Brzo i lako, Keksi, S voćem, S čokoladom, Dizano, lisnato, kuhano i vučeno (tijesto) te Torte. Unutar svake kategorije nalaze se i korisni savjeti, primjerice 10 savjeta za rad s dizanim tijestom, 26 savjeta za pripremu torti itd.
Također, knjiga sadrži vodič kroz namirnice, opremu i alate koje koristim, kao i savjete što učiniti s ostacima hrane ili namirnica. Novitet je i što svaki recept sadrži uputu za čuvanje te određene slastice.
Jesu li svi recepti u kuharici autorski vaši ili ima nekih koji su već duže u vašoj obitelji, koje su vam dali prijatelji…?
Ovaj su put svi recepti moji, osim jednog kojeg sam naslijedila od mame. Uvijek mora biti nešto mamino u mojim knjigama, tu su uostalom korijeni svega ovoga.
Jesu li zastupljeniji čokoladni ili voćni, dizano ili prhko tijesto, torte ili kolači ili ste nastojali sve uravnotežiti?
Mislim da je knjiga doista dobro uravnotežena. Kategorije sadrže podjednaki broj recepata tako da ne bih rekla kako je npr. čokolada prevagnula u odnosu na druge vrste deserata. Uostalom, ja puno više volim voćne kolače nego čokoladne (smijeh).
Da je interes za vaše kuharice prilično velik vidjele smo i same kada smo na Mediteranskom festivalu knjiga prodavale vaše kuharice. Imate li nakon dvije sveobuhvatne i jedne samo slatke, još planova za daljnje ukoričene verzije vaših recepata?
Hvala vam još jednom što ste moje knjige uključile u svoj asortiman, puno mi znači prilika približiti se novim kupcima i kroz vaše platforme.
Već sam više puta naglasila kako mi je proces izrade kuharice apsolutno najdraži dio posla kojim se bavim. Kad radim svoje knjige osjećam potpunu kreativnu slobodu, inspirirana sam da za sebe i svoje čitatelje stvorim nešto korisno i lijepo, učim, istražujem, igram se i uživam u tom procesu. Nadam se da će mi život i posao pružiti priliku da ponovno to iskusim, zaista bih to voljela.
Iako mnogima stvaranje kuharice izgleda lijepo, slatko i zabavno, vjerujemo da je mnogo stresnih trenutaka koji se kriju iza neodoljivih fotografija i fantastičnih recepata. Otkrijte nam koji su najveći izazovi u stvaranju slatke kuharice?
Je, nije sve med i mlijeko (smijeh). Meni osobno je, s obzirom na to da kuharice izdajem sama, najizazovnije to što nemam urednika – tj. sama donosim sve odluke i sama se usmjeravam i korigiram. Ponekad je to zaista teško jer me uhvati neodlučnost i strah od reakcija mojih čitatelja, no onda se pustim, vratim se sama sebi i onome zbog čega to sve radim i jednostavno odlučim.
Da ne biste mislili da baš sve radim sama – nije tako, imam sjajan tim koji je sa mnom od prve knjige, a sastoji se od lektorice i grafičkog urednika.
Koji su sretnici mogli uživati u brojnim slasticama koje ste u procesu izrade ove kuharice pripremali?
Ovaj put je taj dio bio malo izazovniji nego prije, jer puno je lakše isti dan spremiti i snimati doručak, ručak i desert nego tri deserta. Reći ću samo da imam dosta kolača u zamrzivaču za idućih nekoliko rođendana, ali i da su članovi obitelji i najbliži susjedi zadovoljno mljackali više puta mjesečno zadnjih godinu dana (smijeh).
Na kraju podijelite s nama vaše izabrane recepte za desert nakon obiteljskog ručka, idealno na izletu i za romantičnu večeru u dvoje.
Ja sam veliki ljubitelj voćnih kolača pa bih za desert iza ručka odabrala galette s breskvama, bademima i karamelom, na izlet bih ponijela kekse s bananom i čokoladom, a za večeru udvoje bih ipak odabrala nešto čokoladno – zagrijanu čokoladnu tortu bez brašna s kuglicom sladoleda.
Fotografije: Matejka Buča