Svečani božićni stol nezamisliv je bez raskošne torte, a nam se ova medena torta po receptu Lidije Osmak s bloga Gurmanka čini kao idealni izbor za najsvečaniji dan u godini.
Sastojci
Kore
- 110 g maslaca
- 140 g šećera
- 120 g meda
- 1 žličica sode bikarbone
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 žlica arome vanilije
- 500 g glatkog brašna
Krema
- 300 ml slatkog vrhnja
- 700 g milerama
- 2 žlice meda
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica arome vanilije
Priprema
Tijesto
Na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med.
Kada osjetite da je malo zamirisalo i potamnilo smjesi dodajte žličicu sode te sve brzo promiješajte i maknite s vatre.
Jaja razmutite sa soli i vanilijom te polako miješajući ulijevajte u smjesu.
Na kraju dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto koje je još toplo, ali možete odmah krenuti s izradom kora.
Tijesto podijelite na 8 komadića i svaki tanko razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 22 cm.
Pećnicu prethodno ugrijte na 180°C i svaku koru pecite 6-7 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Višak tijesta možete iskoristiti za ukrašavanje torte pa ga ispecite na kraju, a možete ga i usitniti te mrvicama tijesta ukrasiti tortu.
Krema
Dobro mikserom izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag.
U drugoj posudi izmješajte mileram, med, šećer i aromu vanilije te lagano špatulom umiješajte dobiveni šlag.
Svaku koru premažite s 2 žlice kreme, a ostatak kreme iskoristite za premazivanje i ukrašavanje torte.
Obavezno je ostavite preko noći u hladnjaku da medene kore upiju kremu i omekšaju.
Fotografija: Gurmanka