Najavljuju nam dolazak hladnijih dana pa smo danas odabrali recept kojim biste mogli zagrijati svoju kuhinju i zasladiti obiteljska druženja – medeni kruh s bloga Just Cake The Cupcake autorice Tihane Koprek.
Sastojci
- 80 g maslaca
- 1 pakiranje suhog kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 150 ml tople vode
- 70 ml meda
- 1 prstohvat soli
- 500 g glatkog brašna
- 1 žumanjak + žlica mlijeka za premazivanje
- krupni šećer
Priprema
U zdjelu miksera koji ste pripremili s nastavkom za miješanje tijesta staviti brašno i rastopljeni maslac. Spojiti vodu, med, mlijeko, sol i kvasac. Sve pomiješati. Uključiti mikser i lagano dodavati mokre sastojke u brašno. Mijesiti dok se ne formira glatko tijesto.
Staviti na toplo mjesto da se diže oko. 50 minuta.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Za premazivanje pomiješati žumanjak s mlijekom.
Na malo brašna podijeliti tijesto na 3 trake i isplesti pletenicu. Premjestiti na pleh za pečenje koji ste pokrili papirom za pečenje. Premazati žumanjkom i posipati krupnim šećerom.
Peći oko pola sata dok ne dobi lijepu zlatnu boju.
Napomena
Umjesto krupnog šećera možete posipati i bademovim listićima.
Poslužiti odmah toplo uz kavu ili s maslacem i marmeladom za doručak.
Fotografije: Just Cake The Cupcake
[print_link]