Možete li zamisliti Božić bez medenjaka? Mi apsolutno ne, a ovaj recept nastao je uz male preinake sličnih recepata koji se mogu pronaći na internetu – uz nekoliko pokušaja i ispravaka dobili smo savršen omjer sastojaka.
Sastojci
-
- 125 maslaca
-
- 200 g meda
-
- 125 g šećera
-
- 13 g začina za medenjake
-
- 2 jaja
-
- 2 čepa arome vanilije
-
- po želji ruma
-
- ½ limuna (korica i sok)
-
- 10 g sode bikarbone
-
- 1 prašak za pecivo
- 600 g glatkog brašna
Priprema
Na pari otopite maslac, med i šećer dok ne dobijete homogenu smjesu pa pomaknite s vatre i ostavite da se ohladi. U jednoj posudi prosijte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa im dodajte začine za medenjake i sve dobro izmiješajte.
Ohlađenoj smjesi maslaca, šećera i meda dodajte jaja, vaniliju, limun i rum pa sve malo izmiješajte i ulijte u posudu s brašnom te miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto (najbolje je tijesto do kraja umijesiti rukama). Dobiveno tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite oko 2 sata u hladnjaku (ili pola sata u zamrzivaču).
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka pa između dva papira za pečenje razvaljajte tijesto na nekoliko milimetara debljine i izrezivačima za medenjake izrezujte željene oblike te ih stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Medenjake pecite u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Prilikom vađenja iz pećnice trebali bi na dodir biti još malo mekani.
Gotove medenjake čuvajte u dobro zatvorenoj metalnoj ili staklenoj posudi.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]