Darko Debić s bloga Samo jedan griz nerijetko nas upoznaje s receptima iz nekih dalekih kuhinja – danas tako s nama dijeli recept za japanski oblačić od sira.
Sastojci
(za kalup promjera 18 cm)
- 160 g svježeg kravljeg sira
- 20 g maslaca
- 50 ml mlijeka
- 4 jaja
- 1/4 žličice limunovog soka
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 40 g glatkog brašna
Priprema
Sve namirnice barem sat vremena prije pripreme držati na sobnoj temperaturi.
Kalup za torte promjera 18 cm iznutra obložiti papirom za pečenje, a izvana aluminijskom folijom (ako se radi o kalupu s odvojivim dnom) jer kasnije ide u vodenu kupelj.
Sir staviti u mikrovalnu 40 sekundi kako bi se malo ugrijao, prebaciti ga u multipraktik, dodati otopljeni maslac i mlijeko, sve sjediniti u glatku masu. Jaja razdvojiti, žumanjke dodati masi sa sirom i dobro umiješati u multipraktiku. Od bjelanjaka, limunovog soka i oba šećera napraviti mekani snijeg. Masi u multipraktiku dodati brašno i na kratko uključiti, samo dok se brašno pomiješa s ostatkom mase. Laganim pokretima kuhače sjediniti snijeg i masu sa sirom, pazeći pritom da se što manje mjehurića zraka umiješa. Masa je lagano tekuća i pjenasta.
Uliti masu u pripremljeni kalup i staviti ga u drugu posudu s vrućom vodom koja treba biti barem do trećine visine kalupa.
Prvo staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 160℃ 20 minuta, nakon toga otvoriti pećnicu na pet sekundi, zatvoriti pećnicu i smanjiti temperaturu 110℃ , još 60 minuta peći.
Može se već rezati kad se malo ohladi, odličan mi je i kao kolač iz hladnjaka.
Fotografija: Samo jedan griz