Nesvakidašnju beze roladu u kojoj su glavne zvijezde breskve marinirane u cimet bosiljku pripremio je Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
Breskve
- nekoliko komada breskvi
- 20 listića cimet bosiljka
Rolada
- 5 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 2 žličice škrobnog brašna
- 2 žličice alkoholnog octa
- ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
I još
- 200-300 ml slatkog vrhnja
Priprema
Breskve
Nekoliko komada opranih breskvi narežite na kockice i pomiješajte sa sjeckanim cimet bosiljkom, cca dvadeset listića. Ostavite u hladnjaku dok pripremate ostalo.
Rolada
Bjelanjke kratko miksajte, polako dodajte šećer. Škrobno brašno i ocat pomiješajte, dodajte malo izmiksanih bjelanjaka i ekstrakt vanilije (ako koristite vanilin šećer, odbijte količinu od običnog šećera i dodajte s njim) te sve umiksajte u snijeg. Nemojte miksati predugo, smjesa ne treba biti prečvsta, no ne smije se niti razlijevati. Znalo mi se dogoditi kad sam predugo miksao, da se jako digne u pečenju, kasnije spusti i bude poput palačinke.
Razvucite na papir za pečenje i pecite na 150°C (pećnica s ventilatorom 130°C) 30-35 minuta. Kako je svaka pećnica drugačija, temperaturu i vrijeme smatrajte okvirnim. Morate dobiti lijepu bež boju i korica treba biti čvrsta na dodir. Ako su jaja velika možete staviti i 50 g šećera po jednom jajetu.
Izvadite na rešetku za hlađenje, prekrijte laganom kuhinjskom krpom. Ohlađenu koru okrenite na papir za pečenje koji ste posuli šećerom u prahu da se ne zalijepi. Pažljivo skinite papir na kojem se pekla. Premažite s 200-300 ml tučenog nezaslađenog slatkog vrhnja, rasporedite pripremljene marinirane breskve. Umotajte u roladu i obložite papirom te stavite u hladnjak da se ohladi prije serviranja.
Fotografije: Samo jedan griz