Nina Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina danas s nama dijeli svoj prvi recept – onaj za mekane štrudle s jabukama i orasima.
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 400 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 kvasac
- 4 žlice šećera
- 1 žlica bourbon vanilije
- naribana korica limuna
Nadjev
- oko 2 kg jabuka
- žlica ruma
- 4 žlice šećera
- žlica cimeta
I još
- 200 g mljevenih oraha
- maslac za premaz
Priprema
U toplo mlijeko razmrvite kvasac.
U veću posudu stavite brašno s ostalim sastojcima. Kad je kvasac nabubrio, dodajte ga brašnu i zamijesite tijesto. Potrebno je mijesiti što duže jer će tijesto od maslaca postati predivno glatko. Pospite s malo brašna, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže.
Kad se tijesto udvostručilo, stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
Svaki dio razvaljajte i premažite ga nadjevom od jabuka koje ste prethodno očistili i naribali te dodali potrebne sastojke. Kada ste premazali nadjevom, pospite mljevenim orasima i zarolajte u štrudlu.
Tako ponovite s ostalim tijestom.
U lim za pečenje stavite masni papir te na njega slažite gotove štrudle.
Prije pečenja premažite rastopljenim maslacem.
Pecite na 180 °c stupnjeva oko 30 – 40 minuta, ovisno o pećnici.
Vaš desert je spreman za ugodno poslijepodne uz kavu s obitelji ili prijateljima!
Fotografije: Dalmatian things with Nina