Mamina tekica našoj Ani Prši poslužila je kao inspiracija za današnji recept – ovaj metar kolač, u koji je Ana unijela tek male promjene, vraća je u djetinjstvo kada joj je mama upravo njega često spremala.
Sastojci
Biskvit svijetli
- 3 žumanjka
- 180 g šećera
- 100 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
Biskvit tamni
- 3 žumanjka
- 180 g šećera
- 100 ml + 1 žlica tople vode
- 100 ml + 1 žlica ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 400 ml mlijeka
- 100 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
Glazura
- 150 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
Priprema
Biskvit svijetli
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.
U drugoj posudi žumanjke istući sa šećerom, dodati vodu i ulje pa izmiješati. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiksati da bude glatka smjesa. U smjesu lagano umiješati snijeg pa smjesu istresti u kalup (onaj visoki duguljasti, dimenzije cca 30x 10cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 170°C cca oko pola sata. Ohladiti.
Biskvit tamni
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.
U drugoj posudi žumanjke istući sa šećerom, dodati vodu i ulje pa izmiješati. Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmiksati da bude glatka smjesa. U smjesu lagano umiješati snijeg, pa smjesu istresti u kalup (isti onaj u koje se pekao svijetli) obložen papirom za pečenje. Peći na 170°C cca oko pola sata. Ohladiti.
Krema
Razmutiti brašno s otprilike polovicom mlijeka i jajima, a ostatak mlijeka staviti kuhati sa šećerom i čokoladom. Kada mlijeko zakipi lagano uz neprestano miješanje dodati smjesu od brašna i kuhati dok ne zakipi i krema se ne zgusne.
Kremu potom prebaciti u drugu posudu, prekriti je folijom (tako da folije dotiče kremu) pa pustiti da se ohladi.
U ohlađenu kremu (sobne temperature) umiksati maslac.
Glazura
Otopiti čokoladu s maslacem pa pustiti da se malo ohladi.
Slaganje
Obje štruce biskvita izrezati na šnite kao da režete kruh – na „prst“ debelo.
Uzeti tamnu šnitu, premazati je s jedne strane žlicom kreme pa na nju „zalijepiti“ svijetlu šnitu. Zatim tu svijetlu šnitu namazati sa žlicom kreme pa nju „zalijepiti“ tamnu šnitu. Tako slagati naizmjence dok se ne potroše sve šnite i kremu.
Meni je ostalo malo kreme pa sam njome premazala kolač (ali vrlo tanko) i preko toga nanijela čokoladnu glazuru.
Kolač ispadne dugačak pa sam ga ja radi lakšeg skladištenja u hladnjaku napravila u dva dijela.
Rezanje kolača
Kako bi se u šniti kolača dobio i svijetli i tamni biskvit ali i krema, kolač je potrebno rezati u koso, pod kutom od otprilike 45°C (evo dokaza da ipak ove kutove nismo bez veze učili u školi).
Fotografije: Ana Prša