Restoran Monte iz Rovinja početkom ove godine dobio je jednu Michelinovu zvjezdicu.
Francuska tvrtka Michelin, upravo ona koja proizvodi automobilske gume, od 1900. godine izdaje Michelinov vodič. Svake godine restorani i hoteli čekaju Michelinov vodič kako bi vidjeli jesu li zaslužili biti na njegovim stranicama. Tamo dospijevaju samo najbolji. Važnost titule restorana s Michelinovom zvjezdicom najbolje dočarava slučaj francuskog kuhara Bernarda Loiseaua koji si je 2003. godine oduzeo život, i to navodno zato što je njegov restoran “Cote d’Or” ostao bez dvije od tri zvjezdice.
Michelinov žiri potpuno je anoniman. Članovi žirija trude se izgledati kao obični gosti, u restoranu ne zahtijevaju ništa posebno, ne ocjenjuju ambijent i uslugu već isključivo kvalitetu pripreme hrane. Njihov račun uvijek plaća Michelin, nikad vlasnik restorana. Najboljim restoranima žiri dodjeljuje jednu, dvije ili tri zvjezdice. Poznato je to da se kod ocjenjivanja hrane žiri vodi za pet glavnih kriterija: kvalitetom sastojaka, vještinom pripreme i njihove kombinacije, razinom kreativnosti, ustrajnošću kulinarskih standarda i vrijednošću za novac.
Jedna zvjezdica označuje veoma dobar restoran, s visokim standardom pripremanja hrane. Dvije zvjezdice dodjeljuju se restoranima vrhunske kvalitete, označuju iznimnu kuhinju i vještinu oblikovanja jela. Tri se zvjezdice dodjeljuju samo apsolutno izvanrednim restoranima. Ipak, većina restorana koji se nađu u Michelinovom vodiču nemaju niti jednu zvjezdicu. Samo pojavljivanje u vodiču već je čast za restorane.
U siječnju ove godine, Michelin je po prvi put uvrstio restorane iz Hrvatske u vodič. Restoran Monte iz Rovinja dobio je jednu zvjezdicu, dok su se na popisu našla još 34 restorana iz Zagreba, Dubrovnika i Istre.
Fotografija: Pixabay