Prema predviđanjima, tržište veganskih sladoleda bi, zbog rastuće popularnosti ovog načina prehrane, do 2026. trebalo vrijediti milijardu američkih dolara.
Rastuća popularnost veganske prehrane, kao i sve većeg broja ljudi koji su intolerantni na laktozu i/ili alergični na mlijeko, pridonijela je procvatu tržišta sladoleda koji se ne baziraju na mlijeku. Prognozira se da će isto 2026. godine vrijediti vrtoglavih milijardu američkih dolara.
Fokus potrošača sve se više okreće zdravlju i higijeni, traže niskokalorične sastojke i korisne proteine, stoga proizvođači preferiraju korištenje zdravijih zamjena za mlijeko. Sklonost ljudi veganskoj, vegetarijanskoj i fleksibilnoj prehrani te rastuća zabrinutost za dobrobit životinja i zaštitu okoliša, potaknula je sve veću proizvodnju sladoleda korištenjem biljnog mlijeka. Statistici ove industrije pridonosi i povećana svijest potrošača o važnosti unosa hranjivih sastojaka te orašastih plodova, sjemenki i mahunarki.
Kao najistaknutiji proizvod globalne industrije sladoleda bez mliječnih proizvoda spominje se aroma jagode za koju se predviđa da će u razdoblju do 2026. generirati rast prihoda od 14%. Spomenuta se aroma koristi u brojnim smrznutim slasticama za kojima vlada velika potražnja od strane pobornika vegetarijanstva i fleksitarijanstva. Svoju popularnost duguje vitaminima C i K, kao i kaliju i folatu koji smanjuju rizik od srčanog udara, raka i ateroskleroze.
Izvor: Yahoo Finance
Fotografijja: Pixabay