Mali odmak od uobičajenih torti čini ova torta od „tisuću palačinka“ odnosno mille crêpes torta čiji je recept s nama podijelila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić.
Sastojci
Palačinke
- 3 velika jaja
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 150 g brašna
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 20 g rastopljenog maslaca
- 30 ml vode
- 1 žlica ruma
- sitno ribana limunova korica
Krema
- 175 g krem sira
- 1 mahuna vanilije
- ribana limunova korica
- 70 g šećera u prahu (ili po želji)
- 500 ml mliječnog vrhnja za šlag
I još (za dekoraciju)
- sitno sjeckani lješnjaci
- kakao prah
- čokoladna glazura
- voće
Priprema
Palačinke
Pjenjačom izmiksamo jaja sa šećerom i soli, a zatim sam naizmjenično dodajemo brašno i mlijeko, pa ostale sastojke. Gotovu smjesu ostavimo par sati na sobnoj temperaturi da malo odmori.
Tavu zagrijemo na srednjem plamenu i krećemo peći palačinke. Prije svake malo uljem namastimo tavu, čisto da budemo sigurni da se neće zaljepiti, iako je tijesto stvarno odlično i ne bi trebalo biti problema! Nećemo ih prejako ispeći, trebaju ostati meke i savitljive. Pečene slažemo na hrpu i prekrijemo aluminijskom folijom dok pripremimo kremu.
Krema
Vrlo kratko izmiksamo sir sa vanilijom, limunom i šećerom. Šlag istučemo do čvrstih vrhova (paziti da se ne pretjera) pa lagano pomiješamo s prvom smjesom.
Slaganje
Za slaganje torte nam treba podložak ili pladanj, duga špatula za premazivanje i žlica za doziranje. Svaku palačinku premazujemo s dvije žlice pripremljene kreme pa špatulom razmazujemo u jednakom sloju i tako dok ne potrošimo sve sastojke.
Na vrh po želji pospemo sitno sjeckane pržene lješnjake, glazuru ili kakao, voće te tortu dobro ohladimo kako bi se okusi proželi.
Fotografije: Daj kolačić