Na našem portalu već imamo recept za tisuću listića koji potpisuje Lidija Osmak, a danas vam donosimo još jednu verziju ove slastice u kojoj je maline odlično uklopila Kristina Šaško s bloga Pinch of Amour.
Sastojci
- 500 g lisnatog tijesta
- 2 žlice šećera u prahu
Slastičarska krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 150 grama šećera u prahu
- 2 žličice arome vanilije ili 2 vanilin šećera
- 60 g gustina
- 300 ml vrhnja za šlag
I još
- 250 g bobičastog voća po želji (maline, borovnice, ribiz…)
Priprema
Lisnato tijesto
Ako koristite smrznuto lisnato tijesto razvaljajte ga na 2 mm debljine. Možete i koristiti već gotove kore lisnatog.
Lisnato izrežite na pravokutnike jednakih veličina. Bitno je da budu jednaki pa je najbolje izmjeriti ih. Obećajem ovo je jedino zezanje koje imate s ovim kolačem.
Procijenite okvirno sami koje veličine će vam biti pravokutnici (ovisi o tome kako ste tanko razvaljali lisnato), moje dimenzije su obično širine 6-7 cm, duljine desetak centimetara. Prebacite u lim za pečenje i izbodite vilicom. Prekrijte papirom za pečenje pa na to stavite drugi lim koji će spriječiti napuhavanje lisnatog tijesta.
Pecite tako oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, maknite gornji lim koji je služio kao uteg i posipajte šećerom u prahu kako bi lisnato dobilo lijepu zlatnu boju te vratite u pećnicu na još par minuta.
Kad je lisnato pečeno, odnosno kad je dobilo lijepu zlatnu boju izvadite iz pećnice i ohladite.
Slastičarska krema
Žumanjke umutite sa šećerom u prahu. Dodajte 1 dcl mlijeka, a ostatak stavite da zakipi. U smjesu žumanjaka dodajte gustin i aromu vanilije i sve dobro izradite kako ne bi bilo grudica. Vrelo mlijeko maknite s vatre, umiješajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom. Vratite na vatru i kuhajte sve dok ne dobijete gustu kremu. Kremu ohladite (stavite preko nje prozirnu foliju kako se ne bi napravila korica na kremi). Ohlađenu kremu smiksajte i dodajte tučeno slatko vrhnje.
Slaganje
Slastičarsku kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Na lisnato tijesto istisnite kremu po cijeloj površini. Na kremu lagano položite drugi sloj lisnatog tijesta i istisnite kremu po cijeloj površini. Ako želite voćnu varijantu položite i voće po kremi. Na to stavite zadnju koru lisnatog tijesta.
U originalu na zadnju koru lisnatog tijesta možete posipati samo šećer u prahu, ali ja obožavam puno kreme pa dodatno ukrasim kremom i voćem.
Fotografije: Pinch of Amour