Ma koliko god da već imamo objavljenih recepata za mille feuille, nikad dosta novih kombinacija, osobito ako nam dolaze iz samog Pariza – s bloga Mes folies culinaires autorica Sunčice Stanković.
Sastojci
- 1-2 pakiranje lisnatog tijesta
Slastičarska mousseline krema
- 700 ml mlijeka
- 7 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 90 g brašna
- 1 mahunu vanilije ili aroma vanilije
- 25 g maslaca
- 3 žlice umućenog šlaga
Šlag
- 200 g šlaga
- 200 ml gazirane vode
I još
- svježe voće i cvijeće (za dekoraciju)
Priprema
Tijesto
Lisnato tijesto tanko razvaljati na veličinu lima, staviti u lim za pečenje, izbosti ga vilicom po cijeloj površini da ne bi naraslo prilikom pečenja, zatim posuti kristal šećerom, ne puno, jedna šaka šećera, kako bi se šećer prilikom pečenja otopio i stvorio fini sloj karamela. Peći u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 25 minuta. Ako se dogodi da se ipak malo tijesto podiglo, izvaditi iz pećnice i opet ga viljuškom bocnuti na toj strani i vratiti u pećnicu.
Gotovo tijesto izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohladi i sjeći rebrastim nožem kako biste izbjegli lomljenje.
Slastičarska mousseline krema
Od 700 ml mlijeka odvojiti 200 ml, ostalu količinu zagrijavati do vrenja, dodati vaniliju. Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mlijeka i brašna i dobro umutiti pjenjačom da nema grudica. Kada počne vriti, izvaditi mahunu vaniliju, isjeći po dužini i tanjim, malim nožem izvaditi zrnca i vratiti u mlijeko. Uzavrelo mlijeko uliti u žumanjke uz neprestano miješanje, zatim svu količinu vratiti u lonac i kuhati kremu dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati maslaca, sjediniti, pokriti kremu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi, na kraju dodati šlag te sjediniti.
Umutiti šlag i garnirati kolač kremom i šlagom i svježim voćem.
Napomena
Lisnato tijesto možete staviti da se peče i između dva lima za pečenje da ne bi naraslo tako što ćete staviti pek papir, na njemu lisnato tijesto – pek papir i lim odozgo ili rešetku iz pećnice i pri kraju pečenja posipati kristal šećerom da bi se stvorio fini sloj karamela, prilikom pečenja. Ja sam odabrala ovaj drugi način rada jer smatram da je jednostavniji i brži.
Lisnato tijesto možete isjeći i prije pečenja na željenu veličinu i dužinu, da biste izbjeglii kasnije, eventualno lomljenje prilikom sječenja.
Kristal šećer treba biti sitniji, ako je krupan neće se otapati ravnomjerno.
Za tri ovakva komada meni su trebala dva pakiranja lisnatog tijesta, ne znam koje su veličine kod nas, zato količinu tijesta prilagodite vašim potrebama i ukusu, mogu biti i manji.
Fotografije: Mes folies culinaires