Male i slatke – tako bi se mogle opisati ove tortice čiji nam je recept poslala Nina Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina.
Sastojci
- 1 paket lisnatog tijesta
- 250 ml slatkog vrhnja
- voće (kivi, jagode, šumsko voće,maline)
Krema
- 500 ml mlijeka
- 1/2 šalice šećera
- 4 žumanjka
- 4-5 žlica gustina
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- bourbon vanilija mljevena ili mahuna od vanilije
I još
- šećer u prahu za dekoraciju
Priprema
Na pobrašnjenu podlogu razvaljajte lisnato tijesto. Razvaljajte ga u što tanjem sloju.
Na lim za pečenje stavite masni papir i upalite pećnicu da se grije.
Od lisnatog tijesta kalupom napravite okrugle oblike.
Slažite ih na lim za pečenje. U sredini lagano zarežite kako se ne bi previše diglo tijesto pri pečenju. Pecite 10- 15 minuta, ovisno o pećnici, dok ne postigne boju.
Kad je lisnato pečeno, izvadite ga da se hladi.
Krema
Mlijeko s vanilijom i šećerom stavite u posudu na vatru da kuha. U manjoj plastičnoj posudici izmješajte žutanjke s gustinom. Kada mlijeko prokuha, lijevajte smjesu i brzo miješajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre. Gotovu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom da se ohladi. Kad se krema ohladila, dodajte joj rastopljeni maslac i mikserom izradite kremu do kraja.
Slatko vrhnje izradite u čvrst šlag. Voće očistite i narežite na manje komade.
Slaganje
Prvi okrugli oblik lisnatog tijesta premažite kremom. Zatim stavite sljedeći oblik lisnatog tijesta pa ponovo kremu. Naposljetku, opet lisnato tijesto i preko njega šlag. Preko šlaga poslažite voće i pospite šećerom u prahu! Ako želite, možete koristiti i voćni preljev.
Servirajte uz kavu ili najdraži napitak.
Fotografije: Dalmatian things with Nina