Portal su nam zadnjih dana preplavile jagode, a mali odmak od recepata s tim sezonskim voćem donosi nam Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe sa svojim receptom za mini limun tartove.
Sastojci
Tijesto
- oko 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 140 g maslaca
Krema
- 4 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 – 1,2 dl soka od limuna (2 – 3 limuna)
- ribana korica od 2 neprskana limuna
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
Snijeg od bjelanjaka
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera
- 0,3 dl vode
- prstohvat soli
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta. Tijesto tanko razvaljati (oko 4 mm), čašom rezati krugove te napuniti nauljene kalupe. Dno izbosti vilicom i peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 10 – 12 min.
Krema
Sve navedene sastojke (osim maslaca) umutiti.
Na laganoj vatri otopiti maslac te dodati pripremljenu smjesu i kuhati dok se krema ne zgasne.
Vrućom kremom napuniti košarice i ohladiti.
Snijeg od bjelanjaka
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, najprije najmanjom brzinom te postupno povećavati brzinu. Dodavati postupno 50 g šećera. Dodati sol.
U isto vrijeme (ne prekidati mućenje bjelanjaka) na laganoj vatri kuhati 100 g šećera i vodu dok ne dosegne temperaturu od 120 ˚C. U čvrst snijeg lagano dodavati vrući sirup od šećera i nastaviti mutiti nekoliko minuta. Košarice ukrasiti snijegom. Po želji, karamelizirati brenerom. Ohladiti i poslužiti.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]