Spoj hrskave kore, ukusne kreme i sezonskog voća – ovaj put u manjem izdanju.
Sastojci
Za koru
- 3 bjelanjka
- 180 gr kristal šećera
- 1 žlica gustina
- malo soka od limuna
Za kremu
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
- 300 ml mlijeka + 3 žlice
I još
- 2 šlag pjene
- 1 kremfix
- voće po izboru za dekoraciju
Priprema
Na papiru za pečenje, s donje strane označite veličinu krugova za oblikovanje tortica te papir stavite u lim za pečenje. Pećnicu ugrijte na 130-140⁰C (ovisno o jačini pećnice) s ventilatorom.
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodajte im limunov sok. Stalno miješajući, postepeno dodajte šećer i jednu žlicu gustina. Čvrsti snijeg prebacite u slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom te na papiru za pečenje, na kojem ste prethodno označili veličinu tortica, oblikujte tortice. Bitno je napomenuti da dno tortice mora biti ispunjeno, a zatim se još jednom ili dvaput oblikuje rub tortice kako bi se u sredini stvorilo udubljenje za kremu. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko sat vremena. Gotove Pavlove tortice ostavite u pećnici s pritvorenim vratima da se ohlade do kraja, a zatim ih izvadite iz pećnice i stavite na tanjur za posluživanje.
Dok se tortice hlade pripremite kremu. Stavite mlijeko i šećer da prokuhaju. U međuvremenu umutite prah za puding, žumanjke, vanilin šećer i tri žlice mlijeka. Kada je mlijeko na vatri uzavrelo, smanjite vatru i neprestano miješajući dodajte smjesu pudinga, žumanjaka, vanilin šećera i mlijeka. Kuhajte dok ne dobijete gusti puding, a zatim pomaknite s vatre i pustite da se ohladi.
Od šlag pjene, uz dodavanje kremfixa, izradite čvrsti šlag te pripremite odabrano voće za ukrašavanje.
U slastičarsku špricu stavite ohlađenu kremu te popunite rupu u sredini kore. Zatim u slastičarsku špricu stavite šlag i oblikujte ga po želji na vrh torice. Dekorirajte voćem po izboru.
Napomena
Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici. Pazite da vam se kora ne presuši. Bitno je da izvana bude hrskava, ali da iznutra ostane mekša.
Kako biste obogatili okus kreme, možete u ohlađenu kremu dodati vrhnje za šlag, šlag pjenu, maslac ili margarin (po vlastitom izboru).
Umjesto šlag pjene, za dekoraciju možete koristiti vrhnje za šlag.
Broj dobivenih tortica ovisit će o veličini. Mi smo radili nešto veće tortice te smo dobili ukupno četiri tortice.
Fotografija: Kate Bošković
[print_link]