Utorak baš i nije neki naročito poseban dan, ali nam ga je zato posebnim učinila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić na kojemu smo pronašli ovaj neodoljivi recept za mini tartove od tamne čokolade.
Sastojci
Slatko tijesto
- 240 g brašna (T 550)
- 35 g bademovog brašna (ili lješnjakovog)
- 80 g šećera u prahu
- 1 veliki prstohvat himalajske soli
- 120 g hladnog maslaca
- 1 razmućeno jaje M veličine
Ganache od čokolade
- 185 g slatkog vrhnja (35% m.m.)
- 125 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 35 g mliječne čokolade
- 24 g glukoze
- 20 g maslaca
I još
- 1 jaje za premazivanje
- 1 žlica slatkog vrhnja
Priprema
Slatko tijesto
U posudu miksera stavimo brašno, bademe, šećer, sol i kratko promiješamo lopaticom za tijesta. Dodamo hladan maslac narezan na kockice i miksamo dok smjesa ne počne nalikovati na mokri pijesak. Nakon toga dodamo jaje i brzo oblikujemo smjesu dok ne postane ujednačena. Odmah stavimo između dva papira za pečenje i valjkom rastanjimo koliko ide na debljinu od cca 2 mm. Stavimo hladiti u hladnjak na pola sata ili sat vremena da očvrsne kako bi mogli s lakoćom oblikovati tartove.
Kada se tijesto dobro ohladilo, izvadimo ga i izrežemo krugove pomoću kalupića koji će nam biti dno tarta,, a potom trake debljine 2,5 cm koji će nam biti stijenke. Svakom trakom dobro obložimo kalup i utisnemo da se priljubi uz rub. Višak odrežemo nožem i ponovno stavimo hladiti u zamrzivač oko pola sata kako bi očvrsnulo i ljepše se ispeklo. Tijesto mora biti jako hladno prije pečenja.
Pećnicu ugrijemo na 160 stupnjeva te stavimo peći na oko 15 minuta. Izvadimo ne skroz pečene tartove, pa ih premažemo razmućenim jajetom s malo slatkog vrhnja kako bi dobili sjaj i kako bi se sve rupice začepile i nadjev ne bi omekšao tijesto. Premazane tartove još vratimo u pećnicu na 5-8 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Pečene ostavimo da se potpuno ohlade pa izvučemo iz kalupa.
Ganache od čokolade
Za ovaj dio će nam biti potrebna visoka posuda i štapni mikser. Slatko vrhnje ugrijemo skoro do vrenja, pa prelijemo preko ostalih sastojaka. Ostavimo minutu da se čokolada počne topiti, a zatim miksamo pomoću štapnog miksera dok ne dobijemo sjajnu i gustu smjesu.
Slaganje
Pečene tartove stavimo na podložak na kojem će se hladiti, pa u svaki ulijemo topli ganache do vrha. Malo protresemo i lupkamo da se čokolada iznivelira pa pustimo u hladnjaku da se potpuno ohladi. Dekoriramo po želji. Ja nisam baš htjela komplicirati pa sam natrpala nekoliko lješnjaka, malo hrskavih čokoladnih kuglica i pokoje drobljeno kakao zrno.
Napomena
Prilikom izrade ganache, štapni mikser obavezno držati na dnu posude da ne unesemo zrak u smjesu! To bi rezultiralo ganacheom koji je pun mjehurića! Ono što želimo je dobiti glatku emulziju. Ukoliko primijetite da je ganache pregust, slobodno dodajte još koju kap slatkog vrhnja da ga lakše izlijemo u tijesto. Ne brinite ako vam se smjesa čini previše tekuća, kakao u čokoladi će napraviti svoje u hladnjaku i smjesa će se zgusnuti.
Fotografije: Daj kolačić