Sezona je grožđa, a mi smo velike količine domaćeg bijelog grožđa odlučili iskoristiti za izradu mini tartova.
Sastojci
Tijesto
- 300 grama glatkog brašna
- 50 grama šećera u prahu
- 220 grama maslaca
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 1 cijelo jaje
- korica limuna
Nadjev
- 1 puding od vanilije
- ½ litre mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 grama margarina za kreme
I još
- grožđa po želji (nama je trebalo oko 1/2 kila)
Priprema
Margarin za kreme izvadite iz hladnjaka i pustite ga da stoji na sobnoj temperaturi.
U jednoj posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte im prstohvat soli i koricu od limuna, a zatim maslac i jaje. Ručno umijesite prhko tijesto. Oblikujte u plosnati četverokut i zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite oko sat vremena u hladnjaku.
U međuvremenu pripremite puding. Prah za puding pomiješajte s tri žlice šećera. Od pola litre mlijeka oduzmite šest žlica te ih dodajte prahu za puding. Dobro izmiješajte puding s mlijekom da se ne stvore grudice. Miješajući dodajte i jedan vanilin šećer. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha, a zatim dodajte pripremljeni prah za puding i kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Kad dobijete gusti puding, pomaknite sa štednjaka i pustite da se malo ohladi.
Pećnicu upalite na 180⁰C s ventilatorom i ostavite da se ugrije.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na silikonskoj podlozi razvaljajte na nekoliko milimetara debljine. Kalupe za mini tartove namastite i pobrašnite. Tim kalupima izrežite tijesto te ga stavite u kalup.
Prije stavljanja u pećnicu, vilicom izbodite tijesto te uspite grah u sredinu tijesta kako bi tijesto ostalo udubljeno. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici deset minuta. Nakon deset minuta nježno otklonite grah s tijesta te ih pecite još desetak minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotove tartove izvadite iz pećnice i ostavite u kalupima da se ohlade.
U malo prohlađen puding dodajte omekšali margarin za kreme (malo po malo). Miješajte mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Nakon što su se tartovi potpuno ohladili, izvadite ih iz kalupa i nadjenite hladnom kremom od pudinga i margarina. Na vrh stavite bijelo grožđe.
Ostavite u hladnjaku barem pola sata i poslužite.
Napomena
Kako biste izbjegli dodavanje brašna prilikom valjanja tijesta, valjajte ga na silikonskoj podlozi prekrivenog prozirnom folijom ili pak između dva papira za pečenje.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]