Prvi petak u veljači zajedničkim će nam snagama zasladiti mama i kći Prša: Ana je pripremila tortice, a Marija kuglice.
Sastojci
(za 20 komada)
Prhko tijesto
- 180 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 35 g masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Biskvit
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 80 g brašna
- 100 g neslane mljevene pistacije
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 300 g mlijeka
- 4 žumanjka
- 130 g šećera
- 40 g glatkog brašna
- 1 žlica arome vanilije
- 100 g maslaca
- 150 g slatkog vrhnja
- 2-3 žlice likera od pistacije (po želji)
Ganache
- 150 g ruby čokolade
- 150 g slatkog vrhnja
- na vrh noža praha od cikle ili maline
Za valjanje
- 100 g neslane mljevene pistacije
Priprema
Prhko tijesto
U zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Zatim dodajte na kockice narezan maslac, žumanjak, vrhnje i mast. Sve zajedno dobro zamijesite pa stavite tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata da odmori.
Kada se ohladi, razvaljajte ga tanko (otprilike 4-5 mm) na papiru za pečenje. Pomoću metalnog kalupa promjera 6 cm izrežite dvadesetak krugova. S obzirom na to da je tijesto mekano, krugove ostavim na papiru, a višak tijesta pažljivo maknem (njega posebno razvaljam i stavim isto peći, dobro će doći: možete ga pojesti, napraviti kuglice ili izmrviti pa posipati po kolaču). Papir s krugovima pažljivo preselite u lim za pečenje i stavite peći na 170°C 8 minuta.
Biskvit
Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje pa brašno s praškom za pecivo i pistacije te nastavite miksati dok se sve ne poveže.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg. Snijeg umiješajte lagano pomoću špatule u gornju smjesu.
Staviti peći u lim za pečenje dimenzija otprilike 28 cm x 32 cm prethodno obložen papirom za pečenje, 15 minuta na 170°C.
Kad je gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim onim istim metalnim kalupom promjera 6 cm izrežite dvadesetak krugova od biskvita.
Krema
Žumanjke, mlijeko, šećer, aromu vanilije i brašno dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica te stavite kuhati dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte miješajući još minutu-dvije. Zatim prebacite u drugu posudu, pokrijte folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksajte maslac i liker. Slatko vrhnje posebno izmiksajte te ga lagano umiješajte u kremu.
Ganache
U slatko vrhnje umiješajte prah cikle/maline te staviti vrhnje da zakipi.
Prelijte ga zatim preko čokolade. Ostavite tako minutu-dvije pa promiješajte da se sastojci sjedine. Pustite da se ohladi.
Slaganje
Na prhko tijesto nanesite ganache koji se prethodno stegnuo kako ne bi curio. Poklopite s biskvitom, premažete kremom, uvaljate bočno u pistaciju. Pomoću slastičarske vrećice na vrh istisnite kremu.
Napomena
Ostatke prhkog tijesta i biskvita možete iskoristiti za kuglice.
Razmrvite, dodajte još malo ganachea (100 g slatkog vrhnja i 100 g čokolade), žlicu likera (po želji). Zamijesite u tijesto od kojeg ćete oblikovati kuglice pa ih uvaljajte u mljevene pistacije (50 g).
Fotografije: Ana Prša