Ovaj je liker jedna od onih stvari koje jednostavno ili volite ili ne volite, no jedno je sigurno, već dugo je upravo od jedan od svjetskih sinonima za božićno vrijeme.
Egnogg, odnosno liker od jaja, tradicionalni je božićni napitak, poznat još kao i mliječni punč ili punč od jaja. Ukusi oko ovog napitka su podijeljeni – ili ga vole ili ga ne vole. Tradicionalno se izrađuje od mlijeka, vrhnja, šećera, tučenih bjelanjaka i žumanjaka. U ponekim se varijantama ovom piću dodaju destilirana alkoholna pića poput rakije, ruma, viskija ili burbona.
Iako se uobičajeno služi rashlađen, u božićno se vrijeme služi topao kako bi zagrijao osobu koja ga konzumira. Osim kao napitak, liker od jaja koristi se i kao dodatak nekim napitcima poput čajeva i kave, ali i pri izradi raznovrsnih deserata.
O porijeklu i imenu ovog napitka postoji nekoliko priča. Prema nekim izvorima, ime je dobio prema staroengleskom nazivu za pivo, dok drugi tvrde da ime dolazi od riječi noggin što označava malenu šalicu koja je prva bila u uporabi 1588. godine. Još je jedna teorija o imenu koja kaže da naziv potječe od riječi grogs kojom su kolonisti u Americi nazivali gusta pića.
Nema pouzdanih podataka o točnom vremenu nastanka ovog likera, no vjeruje se kako ovaj napitak potječe iz Europe. Poznato je da su britanski redovnici već u XIII. stoljeću ispijali posset, topli punč s jajima i smokvama te kako se taj napitak s godinama spajao s mliječnim punčevima pa je tako nastao eggnog.
Iako je prvotno ovo bilo bezalkoholno piće, Amerikanci su 1700. započeli dodavati različite alkohole u njega, a od 1800. ovaj je liker postao dio božićne tradicije.
Fotografije: Pixabay