Jedan od mirisa koji neodoljivo podsjeća na hladne zimske dane je miris jabuka u kombinaciji s cimetom, a upravo takva kombinacija može vas zagrijati ovog adventa u čašici jabukovače.
Jabukovača je naziv za alkoholno piće koje je izrađeno od fermentiranog soka jabuke.
U napitak se dodaju cimet, narančina kora, klinčići, muškatni oraščić, ali i druge arome po vlastitom ukusu. Jačina ovog pića varira te iznosi od 3,5% do 12,5 % alkohola. Postupak fermentacije jabukovače sličan je onome kod fermentacije vina prilikom pripreme kuhanog vina.
Kod nas se još naziva i jabučno vino. U Americi se ovaj napitak tradicionalno služi za Dan Zahvalnosti, Noć vještica te božićne i novogodišnje blagdane, a upravo smo ovaj posljednji preuzeli i mi pa se tako u adventsko vrijeme često zagrijavamo toplom jabukovačom.
Ako se i vi želite ugrijati toplom jabukovačom, potražite naš recept u bezalkoholnoj varijanti.
Fotografija: Pixabay, Kate Bošković