Jabukama i slasticama s jabukama u jesenskim je danima teško odoljeti, zato vam danas donosimo recept za tortu s jabukama koju s nama dijeli Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 ml mlijeka
- 80 g brašna
- 50 g mljevenih oraha
- 1 žličica praška za pecivo
Nadjev
- 1 kg cijelih jabuka
- 1 žličica cimeta
- sok pola limuna
- 400 ml soka od jabuke
- 50 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 1 vanillin puding
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 125 ml mascarpone sira
- 50 g šećera u prahu
- malo cimeta
Priprema
Biskvit
Miksajte jaja sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje, a potom brašno pomiješano s orasima i praškom za pecivo. Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje, stavite u njega smjesu za biskvit te poravnajte. Pecite 20 do 25 minuta. Ohladite biskvit u kalupu.
Nadjev
Jabuke ogulite, odstranite im peteljke i koštice pa ih isjecite na male kockice i prelijte limunovim sokom. Kockice jabuka stavite u lonac srednje veličine, dodajte šećere, cimet i malo soka od jabuka. Dinstajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Razmutite vanillin puding u preostalom soku od jabuka pa prelijte preko jabuka dok ne dobijete puding. Još vrelo prelijte preko biskvita. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Krema
Mascarpone sir pomiješajte sa šećerom, a potom izradite pjenjačom. Od slatkog vrhnja napravite čvrsti šlag i špatulom nježno umiješajte u smjesu mascarponea i šećera. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom te ukrasite već hladnu tortu. Pospite po vrhu s malo cimeta. Vratite u hladnjak do konzumacije.
Fotografija: Tirkizna